Preporuke korisnicima HAC-a za blagdan Sveta tri kralja – skijaški vikend

Pred nama je blagdan Sveta tri kralja, koji ujedno označava i početak skijaškog vikenda, a samim time i pojačani promet na autocestama i naplatnim postajama. Mnogi skijaši prema svojim destinacijama  krenut će već u petak, 6. siječnja te se već od jutarnjih sati očekuje  pojačani promet na naplatnim postajama Bregana i Rupa.

Kako je Republika Hrvatska od 1. siječnja ušla u Schengen i više nema graničnih kontrola, putnicima je jedina točka zaustavljanja na naplatnoj postaji u blizini nekadašnjih graničnih prijelaza. Kako bi se maksimalno povećala protočnost Hrvatske autoceste su na naplatnim postajama Bregana i Rupa povećali kapacitet ulaznih i izlaznih staza. Na NP Bregana osigurane su dvije dodatne staze u režimu 9 ulaznih i 4 izlazne ili 9 izlaznih, a 4 ulazne ovisno o gustoći prometa u određenom smjeru. Na NP Rupa radit će se u punom kapacitetu sa svih 12 staza,  u režimu 9 ulaznih i 3 izlazne ili 9 izlaznih, a 3 ulazne ovisno o gustoći prometa u određenom smjeru.

– Od uvođenja eura određeni broj korisnika dolazi na naplatne postaje s velikim apoenima u kunama.  Podsjećamo korisnike da cestarina za osobno vozilo na naplatnoj postaji Bregana iznosi 0,90 € (7,00 kn), dok na naplatnoj postaji Rupa cestarina iznosi 1,00 € (8,00 kn). Naplatne postaje nisu poslovnice banke, pošte niti Fine i povrat novca za iznos cestarine od  1€ plaćen velikim apoenom (1000/500/200 kn) nije moguće izvršiti isključivo u eurima kako mnogi očekuju. U ovakvim situacijama koristimo mjeru koja je dozvoljena Zakonom te povrat novca vraćamo djelomično u kunama i u eurima. Kako bi izbjegli ovakve situacije, molimo korisnike da koriste bezgotovinska sredstva plaćanja ili da pripreme sitan novac za plaćanje cestarine. Naposljetku HAC stimulira korištenje ENC-a koji korisnicima uz brži prolazak i minimalni gubitak vremena  omogućuje i značajan popust na cestarinu, navode iz HAC-a.

HAC unatoč inflaciji i konverziji u euro nije podizao cijene cestarine već je išao u korist korisnicima te je iznose zaokruživao na jednu decimalu, na manji iznos. Primjer: cestarina od Zagreba do Šibenika iznosi 152,00 kn, preračun prema konverzijskom tečaju u EUR-ima je 20,17 €, međutim, mi smo cestarinu utvrdili na jednu decimalu, bez daljnjeg zaokruživanja, odnosno u manjem iznosu, u ovom slučaju na  20,10 €. Kao primjer možemo navesti i cijenu samog ENC uređaja koji će od 1.siječnja biti 15 € umjesto do sada 122,00 kn (po konverzijskom tečaju  16,19 €).

Naposljetku i u Financijskom planu Hrvatskih autocesta za 2023. godinu, a koji je odobrio Hrvatski Sabor, prihodi od cestarine planirani su bez promjena cijena te za sada ne predviđamo izmjenu cijene cestarine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...