Cestitka_Uskrs

Propusnice do 8. siječnja; Što ako ste rezervirali smještaj i kako se vratiti u mjesto boravišta ako ste ga prije napustili?

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je na konferenciji za medije kako se uvode nove mjere.

Ministar Davor Božinović objasnio je detalje oko novih propusnica.

“Zabrana se ne uvodi za hitne službe i opskrbu, održavanje komunalnih djelatnosti, vodoopskrbe, zaštitarske službe. Naravno, ni novinara, pacijenata koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanje na posao ako je to neophodno, žurne službe koje rade s koronavirusom te diplomatske službe”, rekao je Božinović.

Božinović je potom rekao kako će propusnice izdavati županijski stožeri, a iznimno Ravnateljstvo civilne zaštite.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, nego se zabranjuju putovanja van matične županije”, rekao je potom.

“Odluka se ne odnosi na grad Zagreb i Zagrebačku županiju, a važi do 8. siječnja”, dodao je.

Pojasnio je naknadno i kako osobe koje su već rezervirale smještaj u hotelima i vikendicama za blagdane, mogu dobiti propusnicu ako su uplatile aranžman prije stupanja na snagu ove odluke.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu. “Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodgodive slučajeve i bitne za funkcioniranje države i društva. Poanta je da damo dodatnu poruku građanima da se suzdrže putovanja i proslava”, naglasio je Božinović.

Na upit što je s onima koji imaju prijavljeno prebivalište u jednoj, a boravište u drugoj županiji, naglasio je da je ova odluka odluka o zabrani napuštanja, ne i zabrani povratka. Prebivalište, kaže, ima nadređeni položaj ako je regulirano i stalno.

Poručio je i da će učiniti sve da se propusnice dobiju u najkraćem mogućem roku, s obzirom da postoji iskustvo i praksa od nedavno. Policija je, kaže Božinović, napravila draft uputa prema službenicima koji će kontrolirati prijelaze među županijama. Bilo bi logično da traže propusnice, a ako netko nema uvidom u, primjerice rezervaciju, policijski službenik može puštati da osoba prijeđe iz županije u županiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...