Računi kroz blagajne prolazili bez zastoja

Osim novogodišnjeg datuma, na računima koje se od ulaska u 2013. izdaju u kafićima, restoranima i hotelima, stoje i takozvani porezni identifikator računa (JIR) te jedinstvena šifra konobara. Ova dva poprilično duga niza brojeva i slova znak su da je počela fiskalizacija za srednje i velike tvrtke te ugostiteljstvo. Ugostitelji su, obzirom da su jučer jedini radili, prvi prošli “vatreno krštenje”. I to bez većih problema. Iako, i među ugostiteljima je bilo mnogo onih koji su odlučili pričekati s otvaranjem svojih objekata kako bi vidjeli kako će se stvari razvijati i kako će se sam sustav uhodati. Prvi dan primjene Zakona o fiskalizaciji u poslovanju gotovinom proticao je bez poteškoća, barem nam se malobrojni ugostitelji koji su radili u ranim poslijepodnevnim satima uglavnom nisu žalili. Zbog toga što je većina ugostiteljskih objekata bila zatvorena serveri Porezne uprave zasigurno nisu bili preopterećeni, piše Zadarski list.

 

Znatiželjni gosti

U kafićima kažu kako “ne ide glatko, ali računi prolaze”. Oni agilniji krenuli s izdavanjem ovjerenih računa već dan ili dva ranije kako bi se uhodali. Među njima su bili i djelatnici Caffe bara Sabrage na Trsatu čija je voditeljica Barbara Angelovski kazala kako je izdavanje računa s JIR-om prošlo bez problema.

– Radili smo i za doček, ali srećom sve je funkcioniralo. Danas također računi idu bez problema. Dobro je što smo ih počeli izdavati na Staru godinu, kada nam je došao serviser, tako da su se ljudi stigli malo ušaltati. Trebat će nam svima da se naučimo na to, da postane rutina, ali, kažem, uspjeli smo raditi bez nekih većih problema, kazala je Angelovski.

Dan ranije s izdavanjem ovjerenih računa krenuli su i u caffe baru Guardian. Konobar Antonio Anić o prvim iskustvima s fiskalnom kasom kazao je kako računi malo sporije stižu natrag iz sustava Porezne.

– Zna se dogoditi da treba pričekti 10-ak sekundi, ali inače funkcionira. Što će biti kada svi počnu raditi tek ćemo vidjeti. Inače, goste interesira da li izdajemo ove nove račune, znaju pitati što to novo na njima piše, interesira ih, kazao je Anić.

 

Zastoj zbog soba

U kavani zagrebačkog Hotela “Dubrovnik” zasad nemaju problema. Sve ide brzo i jednostavno, a kako nam reče jedan konobar “kako je bilo u partizanima, ovo je super”. Požalili su se tek na slučajeve kad račun moraju izdavati na sobu u kojoj odsjeda gost. Tada dolazi do zastoja, pa u tim situacijama gost čeka petnaestak minuta.

No, u kavani Hotela “Palace” nemaju takvih problema. Oni su se na fiskalizaciju privikavali mjesec dana, sve im zasad funkcionira besprijekorno. Nema problema ni kada gost zatraži da ga se tereti na sobu ili želi platiti karticom. Uvijek prvo na blagajni ukucaju predračun, a tek kad gost zatraži račun i kaže kako će platiti izdaju mu račun u skladu s njegovom željom plaćanja i sve traje sekundu do dvije. Tko zna možda bi se kolege iz “Dubrovnika” trebale raspitati i potražiti bolji softver ili drugačije organizirati posao.

 

Račun, pa kolač

– Nema vam tu nikakve razlike. Sve je isto kao i prije, samo što samo sad spojeni s Poreznom upravom, kazuju nam u jednoj slastičarnici u središtu Zagreba. Ni tamo problema nema i sve zasad funkcionira onako kako su iz Porezne uprave i najavili da će funkcionirati. Istu ocjenu dao nam je i Ali, vlasnik susjedne slastičarnice.

– Nikakvih problema nema, nije to ni s blagajnom i softverom bilo skupo kao što se piše. Imali smo to i prije, a razlika je u tome što smo sad spojeni s Poreznom, pojašnjava nam zagrebački slastičar Ali. Osoblje se šali sa stalnim gostima, dobacuju im da “salveta ide na poseban račun” ili “prvo račun, a onda kolač”. Stalni gosti, pak, primjećuju da je slatičarna od jutra “na udaru novinara”. Objašnjavamo da novinari teško da mogu ući u neki drugi ugostiteljski objekt jer je sve zatvoreno. “Evo, otkako pijem kavu vi ste druga ekipa koja je ušla, a kažu da ih je bilo još”, govori nam gost.

 

Izlaz iz sive zone

Zakon o fiskalizaciji u poslovanju gotovinom trebao bi rezultirati boljom naplatom poreza i povećanjem porezne discipline. Izraženo u brojkama, procjenjuje se da bi se zahvaljujući fiskalizaciji moglo ubrati oko milijardu kuna poreza više, odnosno za toliko smanjiti siva ekonomija. Novi Zakon tek je djelomično stupio na snagu, a kada 1. srpnja potpuno stupi na snagu njime će biti obuhvaćeno više od 22.000 poduzetnika. Porezna inspekcija će tijekom siječnja nadzirati provedbu Zakona, ali neće i kažnjavati. Razdoblje prilagodbe završava 1. veljače i od tada će inspektori pokretati i prekršajne postupke, a tko se ogriješi o Zakon može biti kažnjem svotom i do pola milijuna kuna.

Ugostitelji su i sami ukazivali kako im uvođenje fiskalnih kasa znači smanjenje nelojalne konkurencije, jer kažu, tko je do sada prijavljivao promet, ili barem većinu, s novim sustavom ne bi trebao imati problema. Oni koji su “zamračivali” velik dio utrška u problemu su jer će im, s primjenom fiskalnih kasa, evidentirani promet znatno porasti te biti i nesrazmjeran onome što su do sada prijavljivali. Nije čudno ako dio ugostiteljskih objekata zbog fiskalizacije ostane i zatvoren, ili da dio ugostitelja zatvori postojeću firmu i otvori novu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...