Renata Peroš: “Nagrada ide muzeju, a ne meni!”

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o prijedlozima odluka o o dodjeli javnih priznanja Grada Zadra vrlo živopisna politička rasprava o Narodnom muzeju kao jednom od kandidata za ovu nagradu, za očuvanje baštine i doprinos kulturnom životu grada. Naime, zanimljivo je istaknuti kako su mnogi vijećnici poveli raspravu o njegovoj ravnateljici Renati Peroš, a ne o samom radu muzeja.

Nezadovoljna radom muzeja te njegovom kandidaturom bila je i Vesna Sabolić, vijećnica HNS-a koja je pod znak upitnika stavila kandidaturu ovog muzeja jer ga je za nagradu predložila druga ustanova u kulturi, odnosno Kazalište lutaka Zadar.

– Jedan od argumenata za ovu nagradu navodi se proslava 180. godina Narodnog muzeja, što je prošlo nezapaženo u Hrvatskoj. Ni Noć muzeja nije dovoljno dobar argument jer se radi o nacionalnoj razini manifestacije, kao ni uloga Galerije umjetnina s otkupljenim negativima Ante Brkana, ali to je bilo davno, 2006. godine. Stalni postav je zatvoren, a u funkciji je samo jedna izlagaćka dvorana. Posjet predsjednika Ive Josipovića Velom Ižu navodi se također kao jedan od argumenata za dodjelu ove nagrade što je već za Guinessovu knjigu rekorda! Dodjela ove nagrade omalovažit će sve one koji su je već dobili. Ovo nije nagrada za muzejsku djelatnost, nego nagrada za estradizaciju Narodnog muzeja, ovo je nagrada za Renatu Peroš, istaknula je Sabolić.

Osim nje, na ravnateljicu Narodnog muzeja, koja uzgred rečeno uopće nije kandidirana za nagradu, obrušio se i Ante Rubeša, vijećnik Akcije mladih koji je Peroš usporedio s mletačkim diktatorom Dandolom.

– Na čelu ove ustanove je osoba koja je svojim ružnim postupkom prije više godina prevarila narod, argumentirao je svoje nezadovoljstvo ovom kandidaturom Rubeša.


[quote style=”2″]Dobitnici nagrada

Nagrada za životno djelo
Roman Segarić i Josip Kolanović

Nagrada Grada Zadra
Akrobatska grupa “Krila oluje”, Jurica Milin, Narodni muzej Zadar, Ivanka Ledenko i Osnovna škola “Šime Budinića”

Grb Grada Zadra
Krsto Bukvić, “BIM Perica” i Duško i Nevenka Benini[/quote]

Osim njega, ravnateljicu muzeja je prozvao i njen nekadašnji stranački kolega s Nezavisne liste Stanislava Antića, današnji vijećnik DSU-a Josip Vlahović.

– Nama dragocjenu ustanovu vodi jedna nemoralna osoba koja je na svoj položaj došla po političkoj osnovi. Ne možete odobravati političku korupciju koja je urodila poduzetničkom korupcijom. Ovo je pokušaj da se obere vrhnje na tuđoj grbači! Znam ljude koji rade u odjelima muzeja, oni bi sami po sebi mogli dobiti nagradu. Ovdje se sad radi o jednom političkom pitanju, kazao je Josip Vlahović koji je ovim istupom zaradio i upozorenje predsjednika Gradskog vijeća, Živka Kolege koji ga je upozorio da prestane s vrijeđanjem dotične.

Omerka Šarić Frantin stavila je pod znak upitnika, kako je rekla, dignitet Gradskog vijeća, ali i ove nagrade.

– Svjedoci smo kako su nedodirljivi, bahati i gramzljivi. Govorimo o instituciji Narodnog muzeja, to nije krivnja djelatnika. Narodni muzej ima nagradu grada Zadra, ali očito je u ovom momentu bitno da politika dobije još jednu valorizaciju i stavi se na pijedestal, kazala je Šarić Frantin.

Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije mladih istaknuo je kako problem u cijeloj priči nije nagrada muzeju već činjenica kako će istu na svečanoj sjednici u ime muzeja primiti ravnateljica Peroš, što je, smatra, pljuska demokraciji i svima koji su primili nagradu.

Narodni muzej (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

S druge strane, HDZ-ova vijećnica Elvira Sterle kazala je kako se sve spomenuto moglo iskomentirati tijekom sastanka  Odbora za dodjelu nagrada.

– Naime, ničim nas ne impresionira ravnateljica, nego ustanova kojoj se nagrada dodjeljuje. Imali ste priliku usmeno i pismeno prigovoriti, a niste, kazala je Sterle.

Raspravu je zaključio gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je istaknuo kako je na Odboru glasao za dodjelu nagrade Narodnom muzeju što je, smatra, priznanje svim djelatnicima,.

– Narodni muzej je zaslužio tu nagradu. Naravno, dio tog muzeja je i ravnateljica koja apsolutno ima svoje zasluge, zaključio je Kalmeta.

Renata Peroš je ovo današnje prozivanje na Vijeću po njegovom završetku kratko komentirala.

– Ne zanimaju me te njihove govorancije. Nagrada Grada Zadra ide Narodnom muzeju Zadar za očuvanje baštine i doprinos kulturnom životu grada, a ne meni. O kakvom se uspjehu radi govore sami rezultati rada ove institucije i njegovih djelatnika koji su vidljivi i ne mogu se skrivati pod tepih iako bi to neki vjerojatno željeli. Govorancije svih vijećnika koji su se danas obrušili na mene i moj rad su isključivo političke naravi, ništa drugo, a to je njihov problem, zaključila je Peroš.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Romanu Segariću i Josipu Kolanoviću koji su zaslužni za velik doprinos kulturi i znanosti. Za nagradu Grada Zadra predložena je Akrobatska grupa ”Krila oluje” za doprinos u promociji grada Zadra, a Jurica Milin za iznimne uspjehe u sportu. Narodni muzej Zadar nagrađen je za očuvanje baštine i doprinos kulturnom životu grada, Ivanka Ledenko za djelo humanosti i požrtvovnosti, a Osnovna škola ”Šime Budinića” za zapažene rezultate u odgoju i obrazovanju. Grb Grada Zadra primit će i Krsto Bukvić, vrsni pčelar iz udruge Dalmatinka, potom ”BIM Perica” Zadar za zapažene uspjehe u poduzetništvu, te Duško i Nevenka Benini, legendarni par čiji je atelier ugostio brojna događanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...