Samoizolacija se skraćuje na 10 dana; “Rizik postoji, ali idealnog rješenja nema”

Samoizolaciju u Hrvatskoj najvjerojatnije će uskoro skratiti s četrnaest na deset dana, po uzoru na niz drugih europskih zemalja, piše u ponedjeljak Večernji list, ističući da se najava te promjene proteklog tjedna čula na sastanku eksperata u Ministarstvu zdravstva.

Prošlog je mjeseca na deset dana skraćena izolacija za potvrđeno zaražene asimptomatske osobe i one s blagim kliničkim slikama bolesti, uz objašnjenje da zaraznost prestaje nakon osam, devet dana.

Za razliku od potvrđeno zaraženih, njihove kontakte ostavili su u četrnaestodnevnoj samoizolaciji uz obrazloženje da inkubacija traje do 14 dana.

“Neke su zemlje skratile trajanje samoizolacije i na sedam dana, što je presmiono. Međutim, rezidualni rizik kod onih koji će prema Gaussovoj krivulji razviti bolest nakon deset dana od kontakta s virusom, prema nekim izračunima u Sloveniji, jest deset posto, a prema našim računanjima to je između šest i devet posto”, kazao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Određeni rizik dakle postoji, ali nema idealnog rješenja, a pritisci su sve veći. Samoizolacije (od kojih većina ne rezultira bolešću) širenjem virusa iz dana u dan su sve masovnije, a to vodi u blokadu gospodarskih aktivnosti.

Ljudi taje kontakte i epidemiolozi se iscrpljuju ispitujući ih gdje su bili kojeg dana, koliko dugo su se s nekim zadržali i na kojoj udaljenosti, pritom trpeći razne neugodne situacije, a sve bez slobodnih dana i bez perspektive koliko će to neodrživo stanje trajati. Epidemiološko društvo zbog svega je Ministarstvu zdravstva ponovilo zahtjeve koje su im uputili krajem kolovoza, donosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...