Sandy hara Amerikom: Poginulo najmanje 13 osoba, u New Yorku pet! U Kanadi se na ženu srušio reklamni stup!

Najmanje trinaest osoba poginulo je u naletu uragana Sandy, javlja CNN! Mrtvih ima u New Xorku, New Jerseyju, Marylandu, Zapadnoj Virginiji i Sjevernoj Karolini. Bez struje je ostalo 5,5 milijuna ljudi, a u njujorškoj luci zabilježen je najveći morski val na cijeloj istočnoj američkoj obali – čak 9,5 metara! Jedna je žena poginula u Kanadi, u Torontu, kada je na nju zbog snažog udara vjetra pao reklamni stup.

U tijeku je evakuacija najmanje 200 ljudi iz bolnice u New Yorku, a velike količine snijega stvaraju probleme u unutrašnjosti SAD-a. Na zapadu Marylanda palo je čak 70 centimetara snijega!

Zbog nestanka struje i otkazivanja pomoćnog generatora u tijeku je evakuacija 215 osoba iz bolnice Lanfone u New Yorku. U panici se prevoze čak i najteže bolseni pacijenti, spojeni na aparate za disanje. Prema posljednjim informacijama, poplave su napravile ogromne štete u čak 7 podzemnih tunela u New Yorku ispod Eatst Rivera.

Uragan Sandy je nakon udara u istočnu obalu oslabila i proglašena “post-trospkom” olujom. Poplave su zabilježene na gotovo cijelom području istočne obale, a posebno u Atlantic Cityju i cijelom New Jerseyju, koji se prvi našao na udaru oluje. Osim snažnih vjetrova, probleme stvara hladna fronta sa zapada SAD-a, koja ne pojedinim predsjelima stvara velike probleme.

Najmanje pet osoba poginulo je u New Yorku, među kojima i 30-godišnjak na kojeg se srušilo stablo. Dvije osobe poginule su u Pennsylvaniji, na jednu se također srušilo drvo, dok je druga poginula u urušavanju kuće. Na jugu Manhattana došlo je do eksplozije transformatora, a sve je snimila kamera na krovu zgrade u Brooklynu.

Američka obalna služba spasila je jučer 14 osoba koje su bile prisiljene napustiti brod koji je plovio uz obalu Sjeverne Karoline, nakon što je posadu zahvatila snažna oluja. Obalna straža i dalje traga za dvije osobe. Brod je zapao u probleme prije dva dana oko 19.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno danas rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu. Nakon što su ostali bez struje i shvatili kako plove opasno blizu uragana Sandy, u pomoć su pozvali obalnu stražu.

Unesrećene su izvukli helikopterima, a obalna straža nastavila je potragu za nestalima. Mjesto nesreće nalazi se oko 260 kilometara od oluje Sandy. 55 metara dugački brod u nedjelju je zapeo u valovima visokima oko 5,5 metara. Radi se o replici popularnog broda Bounty, koja je napravljena 1962. godine za potrebe snimanja filma “Pobuna na brodu Bounty”. Plovio je iz Novog Londona u Connecticutu prema St. Petersburgu na Floridi.

 

Šest ili sedam Francuza smatra se nestalima

Šest ili sedam Francuza smatra se nestalima u moru između Martiniquea i Dominikanske Republike od nedjelje navečer nakon prolaska uragana Sandy, izvijestilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo transporta.

“Regiju je zahvatilo nevrijeme i visoki valovi, što se povezuje s prolaskom uragana Sandy”, objavio je Centar. Nestali su se nalazili na jahti koja je plovila pod francuskom zastavom, izvijestilo je ministarstvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...