Sat otkucava prema bankrotu SAD-a

Ako američki kongresnici ne povise granicu državnog zaduživanja do 17. listopada, kada će SAD dosegnuti aktualni limit zaduživanja od 16,7 bilijuna dolara, vlada više neće moći servisirati dugove, što bi moglo rezultirati katastrofalnim posljedicama po američku, ali i svjetsku ekonomiju.

‘Posljedice neotplaćivanja dugova odmah bi se osjetile, dovodeći do potencijalno velikih poremećaja na financijskim tržištima u SAD-u i inozemstvu. Ako bude problema u pogledu podizanja granice zaduživanja, oporavak bi se mogao pretvoriti u recesiju ili čak i gore’, upozorava Olivier Blanchard, glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda.

Washington bi se također mogao suočiti s teškim izborom: otplaćivati dugove vjerovnicima poput Kine ili ispunjavati financijske obveze prema vlastitim umirovljenicima. Uprava za socijalno osiguranje (SSA) poručila je da za devet dana više neće moći jamčiti isplate što će teško pogoditi desetke milijuna Amerikanaca.

Klaus Larres, profesor povijesti i međunarodnih odnosa sa Sveučilišta Sjeverna Karolina u Chapel Hillu, ne sumnja da bi posljedice nelikvidnosti države, prvenstveno miniranje dolara kao valute u kojoj mnoge zemlje drže monetarne rezerve, bile katastrofalne po svijet koji se još uvijek oporavlja od prethodnih financijskih kriza.

‘Smatram da bi ponovno došlo do Velike depresije, i to svom snagom’, rekao je Larres, prenosi Glas Amerike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...