Šećer – najraširenija ovisnost

Ne samo da šećer utječe na razvoj brojnih bolesti, on izaziva i snažnu ovisnost.
Dr. Serge Ahmed iz Bordeauxa, na miševima je dokazao da će oni uvijek radije izabirati šećer od kokaina. Pokazalo se da slatki okus šećera pruža puno veću nagradu proizvodeći dopamin, neurotransmiter u mozgu odgovoran, među ostalima, za osjećaj zadovoljstva i sreće.

Ljudi doslovno postaju ovisni o šećeru te jednom kad se odluče izbaciti slatko iz prehrane, prolaze kroz krizu čišćenja sa simptomima poput glavobolje, lošeg raspoloženja, razdražljivosti i umora. Želja za ublažavanjem simptoma vraća ih na početak i tako se vrte u začaranom krugu ovisnosti. Ovo svakako objašnjava zašto ljudi jednostavno nemaju snage oduprijeti se slatkome.

Dobra vijest je da za „skidanje“ sa šećera treba samo malo volje i upornosti jer se već nakon nekoliko dana tijelo normalizira i počne proizvoditi vlastiti dopamin.

Za pozitivni učinak na zdravlje nije dovoljno samo prestati konzumirati razne slastice. To što ste izbacili bijeli šećer i slatke proizvode iz prehrane, ne znači da ga i dalje ne konzumirate u povećim količinama.

Naime, velika većina ljudi ne zna da unosi skrivene šećere kroz hranu. Prema istraživanjima, gotovo tri četvrtine svih pakiranih proizvoda i obrađene hrane sadrži skriveni šećer.

Često je vrlo teško identificirati koliko šećera pojedini proizvod sadrži jer trenutne regulative ne uvjetuju deklariranje količine prirodnog i dodanog šećera u proizvodu. Rezultat toga je da milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju mnogo više šećera nego što bi trebali te tako u svom tijelu izazivaju metabolički sindrom, odnosno skupinu rizičnih faktora povezanih s nastankom niza kroničnih bolesti. Ukoliko se dopusti da metabolički sindrom napreduje, on može dovesti do preuranjene smrti u obliku zatajenja jetre, srčanog udara, ugrušaka i brojnih drugih stanja opasnih po život. Još je jedna bitna činjenica: previše šećera uzrokuje kroničnu metaboličku bolest kod ljudi normalne tjelesne mase u istoj mjeri kao i kod pretilih ljudi.

Neki od boljih izbora umjesto šećera:

MED

Med se sastoji od otprilike 50% fruktoze, ali u svom prirodnom obliku (sirovom i nepasteriziranom) i relativno je dobar za naše zdravlje.

STEVIA

To je izuzetno slatki zaslađivač bez kalorija dobiven od lišća južnoameričke biljke stevie i potpuno je siguran nadomjestak šećeru. Zeleni zaslađivač je dobiven od cjelovitog lišća biljke stevie, dok je bijeli obrađen i nerijetko može sadržavati druge dodatke poput dekstroze ili umjetnih okusa. Najsigurnije je koristiti zelenu steviu 100% dobivenu od biljke.

KOKOSOV ŠEĆER

Napravljen je od slatkog nektara koji dolazi iz odrezanih cvjetova kokosove palme. Ima nizak GI (glikemijski indeks) i bogat je aminokiselinama.

XYLITOL

Zaslađivač koji spada u skupinu „šećernih alkohola“. Šećerni alkoholi nisu niti šećeri niti alkoholi već ugljikohidrati sa strukturom sličnom njima. Xylitol se dobiva iz brezine celuloze i još se naziva brezin šećer. Za razliku od bijelog šećera sporo se apsorbira i ne uzrokuje trenutačnu inzulinsku reakciju. Štoviše, mnoge studije pokazuju kako xylitol pomaže u sprječavanju karijesa, upala uha i bolesti desni zbog svojih antibakterijskih svojstava, no također je dobar jer uništava parazite u crijevima koji se inače hrane sa šećerom. Naime molekula xylitol podsjeća na molekulu glukoze, nakon što nepoželjne bakterije i paraziti progutaju dovoljne količine xylitola pucaju poput balona te se izbacuju sa stolicom iz našeg tijela.

JAVOROV SIRUP

Gotovo 60 % javorovog sirupa čini saharoza. Manji dio otpada na organske kiseline, aminokiseline i minerale. Ima viši glikemijski indeks pa se stoga ne preporučuje dijabetičarima.

Bez obzira na okvirne preporuke, bijeli šećer, smeđi šećer, sirup agave te umjetne zaslađivače poput aspartama, sukraloze i saharina, bilo bi najbolje izbjegavati u potpunosti te umjesto njih koristiti samo 100% čistu steviu i xylitol, a ako ne možete bez šećera, te ako nemate kandidiozu i predijabetes tada biste ponekad mogli u malim količinama koristiti sirovi med, čisti javorov sirup ili kokosov šećer.

Uz navedene zaslađivače ne morate se u potpunosti odreći slastica ali imajte na umu da većina (osim stevije i xylitola) ima sličnu ili istu kalorijsku vrijednost kao i šećer, stoga ih umjereno konzumirajte.

S druge strane, bijeli šećer i njegove supstitute izbacite iz vaše prehrane već danas i uživajte u svom prvom velikom koraku prema dugom i zdravom životu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...