Sindikat umirovljenika Hrvatske protiv prijedloga Zakona o radu

Sindikat umirovljenika Hrvatske(SUH), Podružnica Zadar danas se priključio organiziranoj akciji solidarnosti pod nazivom “Siguran rad = Sigurna mirovina” u znak potpore štrajku solidarnosti koji se danas u vremenu od 12 do 14 sati održao diljem Republike Hrvatske.

Predsjednik podružnice SUH-a Zadarske županije Mihael Hraščanec  istaknuo je kako ovom današnjom akcijom Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pruža potporu štrajku solidarnosti (generalnom štrajku) hrvatskih radnica i radnika, organiziranom od strane svih sindikalnih središnjica u svrhu odbacivanja Prijedloga Zakona o radu.

– Točno u 12 sati  započeo je štrajk upozorenja diljem Hrvatske, kojemu su se pridružile i sve zadarske tvrtke na jedan primjeren, simboličan način kojim se željelo urgirati na odbacivanje neprimjerenog Prijedloga Zakona o radu koji će se sutra u Saboru naći na dnevnom redu. Ovo je ujedno upozorenje Vladi da budu svjesni da će se ići u generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva ukoliko navedeni Prijedlog Zakona sutra bude izglasan. Dakle, ovo je upozorenje Vladi da se ne igra s radnicima i zakonom koji je jako bitan za sve ljude i državu općenito. Ovaj zakon smatramo antisocijalnim te tražimo da se pristupi izradi novog Prijedloga Zakona u suradnji s predstavnicima sindikata. Ovo je zadnje upozorenje Vladi. Preko 200 tvrtki je sudjelovalo u štrajku svatko na svoj način, obustavljanjem rada, trubljenjem automobila na cesti, bez drastičnih mjera od kojih bi netko trpio štetu. Međunarodna federacija i konfederacija sindikata rekle su da je taj zakon loš i štetan, a ako oni kažu da taj zakon treba povući onda ga treba povući. On je antisocijalan i antihrvatski. Bit ćemo ustrajni, tek sutra ćemo vidjeti hoće li biti generalnog štrajka. Naime, i sutra za vrijeme Saborske rasprave štrajkat će se na Markovom trgu, istaknuo je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH Zadarske županije.

Mihael Hraščanec, na istoj konferenciji naglasio je da SUH podržava štrajk kao udruga umirovljenika čiji je neposredni interes opstanak stabilnog, sigurnog, zaštićenog i dostojno plaćenog rada jer se, kako je kazao, samo temeljem takvog rada može održati društvo solidarnosti u kojemu će rizik od starosti, bolesti i siromaštva biti društvena odgovornost, a ne isključivo briga pojedinca.

– Pozivamo ovim putem Vladu da povuče predloženi Zakon o radu, odnosno zastupnice i zastupnike Hrvatskog sabora da ga ne usvoje, jer se njime neće privući više investicija i otvoriti više radnih mjesta, već se uvodi deregulacija stečenih prava radnika i radnica i time destabilizira ukupni ekonomski i socijalni sustav. Ovim se zakonom ukida rad na neodređeno, promovira nesigurne fleksibilne oblike rada (rad na određeno, prijenos ugovora o radu, agencijski rad, vaučer rad, itd. ), radni se tjedan produljuje do 60 sati, oslabljuje sindikate i kolektivno pregovaranje te ograničava pravo na štrajk. Ovim se zakonom ukidaju temelji socijalne države, osobnih sloboda i demokracije, a uvodi bespoštedni zakon profita i blagostanja samo za malobrojne, istaknuo je Hraščanec.

Ovom akcijom solidarnosti cilj im je, kako je kazao, zaustaviti zakon koji mladima oduzima šansu za zaposlenje, zasnivanje obitelji, dostojanstven život, a starima dostojanstvenu starost bez siromaštva.

– Svoje mirovine smo zaradili, nismo društveni teret i nismo kradljivci budućnosti mladih, no zahtijevamo da našoj djeci i unucima novim Zakonom o radu ne “presudi” intenzivirana nesigurnost i produbljena nejednakost. Naime, za razliku od svojih roditelja, koji su mogli računati na stalno zaposlenje koje im je osiguravalo mirovinsko i zdravstveno osiguranje, definirano osmosatno radno vrijeme, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, godišnje odmore, slobodne vikende i na kraju, kakvu takvu mirovinu, današnji mladi radnici postindustrijskog globalnog kapitalizma mogu računati samo na permanentnu nesigurnost. Dob za umirovljenje je već podignuta na visokih 67 godina, a od radnika se očekuje da rade 40 do 45 godina s uplaćenim doprinosima. To je čista prevara, jer s novim Zakonom o radu u fleksibiliziranom tržištu mladi neće moći steći niti minimalne uvjete za mirovinu, već će završiti primajući socijalnu pomoć (ukoliko je bude), zaključio je Hraščanec.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...