Sjednica Vlade

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su izmjene Ovršnog zakona. Budući da su uočene zloupotrebe instituta dostave u ovršnom postupku, pojavila se nužnost sprječavanja navođenja adrese ovršenika koju kontrolira ovrhovoditelj kroz zakonsko rješenje dostave za fizičke osobe na adresu koja je upisana u evidenciju MUP-a, predlaže se da pristup tim podacima bude omogućen sucima i javnim bilježnicima elektroničkim putem.

Predlaže se i da se već u prijedlogu za ovrhu jasno razgraniči zahtjev za naknadu nastalih troškova i zahtjev predvidivih troškova postupka. Novina je i uvođenje Fine u postupak provedbe ovrhe na nekretninama te će ona procjenjivati nekretninu, voditi elektroničku dražbu nekretnina i pružati detaljne informacija o nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku.

Pred Vladom su i izmjene i dopune Prekršajnog zakona kojima se proširuje institut plaćanja polovice novčane kazne, ako se ona plati (odmah) na mjestu počinjenja prekršaja. Tu mogućnost imali bi i oni koji u trenutku zaticanja na mjestu počinjenja prekršaja nemaju (dovoljno) novca da plate kaznu, kao i počinitelji koji zbog prirode prekršaja nisu niti mogli biti zatečeni na mjestu počinjenja prekršaja.

Na sjednici je i Prijedlog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se ukida Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te bi se cijena naftnih derivata od 1. siječnja slobodno formirala.

Nakon što je već ranije izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave predložila ukidanje Državnoga inspektorata od početka iduće godine, pred Vladom su sutra izmjene 18 zakona kojima se regulira preuzimanje njegovih poslova od strane pojedinih ministarstava.

Na dnevnom je redu i Prijedlog odluke o razmjernom umanjenju plaće zdravstvenim radnicima za sate provedene u štrajku u studenome te izmjene Zakona o sudskim pristojbama kojima se, u cilju brže i učinkovitije naplate te radi rasterećenja sudaca od nesudačkih poslova, propisuje da rješenje o pristojbi donosi te ju naplaćuje za to ovlašteni službenik suda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...