Spašavanje napuštenih magaraca s Kornata: “Hitno idemo na Kurbu Malu s hranom i vodom, životinje idu na farmu”

Dva su magarca uočili poljski nautičari na nenaseljenom otočiću. Budući da su im se životinje učinile u lošem stanju, dali su im piti, a magarci su popili više od 20 litara vode.

Akciju njihovog spašavanja organizirala je Općina Murter-Kornati zajedno s Nacionalnim parkom Kornati.

– Zahvaljujemo na jučerašnjoj dojavi savjesnih i humanih nautičara koji su na otoku Kurba Mala uočili dvije napuštene i zanemarene životinje iz porodice kopitara Equus- magarca. Potreseni smo i zgroženi ovakvim nehumanim činom zanemarivanja životinje, koja je uz konje najdugovječnije u suživotu s ljudima, prema saznanjima još od tri tisuće godina prije nove ere. Akcija spašavanja životinja je u tijeku, organizirana je hitna dostava hrane i vode, tijekom ranog jutra osobno s ravnateljem NP Kornati, uz pratnju veterinara idemo na otok kako bi životinje bile i medicinski zbrinute, te preseljene na farmu na kopnu kao trajno prihvatilište – kazao je načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov za ŠibenikIN.

Sankcije za ovaj krajnje osuđujući zlostavljanja, zanemarivanja i ubijanje životinja kazneno su neizbježne i zakonski, te upozoravam i apeliram da podliježu Kaznenom zakonu!, dodao je Turčinov na Faceboooku.

Prema zakonu, tko bez razloga usmrti životinju ili je zlostavlja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, a tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci. Zakonski je predviđeno i oduzimanje zlostavljanih životinja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...