Suđenje bankama zbog švicaraca otišlo neočekivanim smjerom

Četvrto ročište u tužbi Udruge potrošač protiv osam banaka zbog valutne klauzule i promjenjivih kamatnih stopa kod kredita u švicarskim francima, održano u srijedu, imalo je pomalo neočekivani tijek.

Naime, odvjetnici osam banaka prigovorili su zbog činjenice što su dva od pet svjedoka tek sudužnici, a ne korisnici kredita. “Ona je tek sudužnik kredita, a korisnik je njezin sada već bivši suprug. Jedino je njezin suprug mogao imati sva saznanja vezana za ugovor”, kazao je sucu jedan od odvjetnika, govoreći o jednoj svjedokinji.

Ipak, sudac je dopustio njeno svjedočenje jer je ta svjedokinja nakon rastave od supruga, u podjeli bračne stečevine, preuzela kredit vezan valutnom klauzulom uz švicarski franak kojeg sama plaća. Dok se svjedokinja prisjećala odobravanja zaduženja u banci i razgovora o povoljnim kamatnim stopama kredita u švicarcima, spomenula je i kako ih je bankarica u poslovnici dočekala sa šampanjcem, piše 24 sata, na što su odvjetnici banaka reagirali s podsmijehom. Sudac ih je oštro upozorio.

“Suzdržite se od komentara gestama i mimikom”, rekao je sudac.

“Je li vam uz ponudu kredita u švicarcima bila uručena i ponuda kredita vezanih za euro?”, pitali su odvjetnici tražeći konkretan odgovor, jer je svjedokinja neprestano ponavljala kako je dobila hrpu papira i reklama. Kad su odvjetnici pojačali ton postavljanja pitanja, sudac je upitao: “Koliko još imate pitanja?”. “Dvadesetak”, odgovorili su odvjetnici.

“Neću to moći dopustiti. Nećemo do unedogled. Vršite pritisak da svjedoci kažu ono što želite”, rekao je sudac. Na opasku svjedokinje da se ne osjeća ugodno, sudac je kazao: “Slažem se. Svjedok je neutralan, a s obzirom na to da gospođa uredno plaća svoje rate, banka na neki način živi od nje. Ne zaslužuje ovakvo ponašanje. Zabranjujem daljnja pitanja”, rekao je sudac i ispričao se svjedokinji u ime suda zbog takvog tretmana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...