Šuma na Bokanjcu kao “idealno” ilegalno odlagalište otpada

Od 1. siječnja do 30. ožujka 2016. godine na Zeleni telefon udruge „Eko-Zadar“ pristiglo je 48 prijava građana. Svi pozivi dolaze s područja Zadarske županije. Većina poziva dolazi s područja grada Zadra (28 prijava), dok je nešto manji broj prijava iz drugih gradova i općina: Sukošan 4 prijave, Bibinje 4 prijave, Obrovac 3 prijave, Privlaka 3 prijave, Ražanac 3 prijave, Pag 1 prijavu i Sveti Filip i Jakov 1 prijavu.

Prema kategorijama Zelenog telefona, najviše je prijava u kategorijama „Otpad“ (21 prijava) i „Razno“ ( 11 prijava). Nešto manji broj poziva imali smo u kategorijama: „Gradnja“ (4 prijave), „Vode“ (3 prijave), „Životinje“ ( 3 prijave) i i „Zelenilo“ ( 4 prijave).

Od 21 prijave iz kategorije „Otpad“, 12 prijava odnosi se na divlja odlagališta i 9 prijava na informacije o mjestu prikupljanja različitih vrsta otpada. U prva dva mjeseca ove godine imali smo učestale pozive vezane za ilegalno odlaganje otpada u šumi na Bokanjcu, prema Žmirićima.

U dva navrata među otpadom su bili i osobni dokumenti, te su iz Eko Zadra uspjeli kontaktirati počinitelje i zamoliti ih da uklone otpad, što su oni i učinili.

Ali nedugo zatim stigle su nove prijave za istu lokaciju. U siječnju ove godine dobili su obavijest od Grada Zadra, Upravnog odijela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, o uklanjanju i zbrinjavanju otpada na divljim odlagalištima na području Grada Zadra na lokacijama: Ulica Marina Getaldića ( 76,98 tona otpada, cca 46, 65 m2, otpad je u cijelosti uklonjen), Splitska ulica ( 176,32 tone otpada, cca 108,86 m2, otpad je cijelosti uklonjen i Vrh Skročini ( 562,48 tona otpada, cca 340,90 m2 građevinskog otpada i 3,82 tone komunalnog i glomaznog otpada, otpad je uklonjen djelomično, te su postavljene table za zabranu odlaganja otpada).

Također u ovom tromjesečju imali su učestale pozive mještana Sukošana koji se žale na neugodan miris koji stanovnicima otežava disanje, a dopire s lokacije Golog brda, 2 km od naselja. Već godinama se tu odlaže svakojaki otpad koji sustavno ugrožava zdravlje ljudi i uništava prirodu. Naime pokraj tog otpada teče i potok koji se na kraju spaja sa morem, a odlaže se otpad kao što je azbest, ulje, asfalt, trnita i sl.

Taj štetni otpad se na kraju i pali nakon čega se širi gusti dim neugodnog i zagušljivog mirisa i traje satima.

Također, tamo su i smještene otvorene jame u kojima se iskrcavaju i fekalije. Prijavu su iz Eko Zadra proslijedili Ministarstvu zaštite okoliša i prirode koje je utvrdilo da je lokacija Golo Brdo definirana kao reciklažno dvorište u zoni K3-komunalno servisna namjena, te je naređeno Zlatnoj luci Sukošan d.o.o. da ukloni ostale utvrđene nepravilnosti.

Problematika pražnjenja septičkih jama proslijeđena je na nadležno postupanje vodopravnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede.

U ožujku 2016. putem Zelenog telefona zaprimili su i prijave nezadovoljnih i ogorčenih stanovnika Općine Privlaka vezano uz kontrolu primjene Zakona o gradnji i primjene dokumenata prostornog uređenja u zaštićenom obalnom području mora.

U Privlaci se grade poveći stambeni objekti van izgrađenog dijela naselja samo cca 3 metra od šetnice koja je sagrađena prije nekoliko godina nasipavanjem kamenja i pijeska u more. Privlaka nema kanalizaciju već se otpadne vode odvode u septičke jame koje su otvorene i sigurno će dodatno doći do zagađenja priobalja i mora. Van građevinske parcele rušena su stara drveća tik uz more koja su vrlo dobro štitila od odronjavanja zemlje i velikih valova.

Prijavu su proslijedili Ministarstvu zaštite okoliša koji su obavijestili da je zbog sumnje u bespravnu gradnju predstavka dostavljena na daljnje postupanje građevinskoj inspekciji, a vezano za problematiku infrastrukture Općini Privlaka.

Analiza komunikacije između građana i volontera Zelenog telefona u ova tri mjeseca pokazala je da među prijaviteljima prevladavaju muškarci s 19 prijava, odnosno 51,32% prijava u odnosu na 16 prijava žena 38.1%.

Primijećen je trend smanjenja broja anonimnih prijava (7 prijava, 16.67%). Najpopularniji medij za prijavu problema i dalje je broj Zelenog telefona, ali sve se više koristi i internet, bilo putem maila ili putem poruka upućenih udruzi na njezin FB profil.

Kroz prošlu godinu imali su i nekoliko prijava vezano uz onečišćenje okoliša na prostoru Puntamike, cijelom duzinom šumice i plaže. Na navedenoj lokaciji ove godine 23. travnja od 11,00 do 15,00 sati održati će se Zelena čistka – Jedan dan za čišći okoliš, Zadar 2016.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...