Sv. Krševan na konju “ušao” u Narodni muzej

Srednjovjekovna olovna bula s vjernim reljefnim prikazom zaštitnika Zadra sv. Krševana na konju, koju su studenti Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru pronašli uz plažu Kolovare, darovana je Narodnome muzeju u Zadru.

Mala olovna bula ili plomba, koja je bila dio srednjovjekovne isprave s koje je “visjela”, pohranjena je u ponedjeljak u Odjelu grada Zadra. Bula je izvorno bila okruglog oblika i studenti su je pronašli oštećenu, točnije, nedostaje jedan njezin dio, no sačuvani dio bule, koji izgleda poput novčića, sadrži izvanredno minuciozan prikaz zadarskog zaštitnika sv. Krševana.

− Nalaz olovne srednjovjekovne bule za sada je jedinstven u Zadru. Iako nemamo komparativni materijal, bulu smo po stilskim karakteristikama okvirno datirali u 13. stoljeće, s mogućnošću da je 50-ak godina mlađa ili starija. Nalaz s likom sv. Krševana prikazanog kao konjanika svjedoči o tome koliko je ovaj svetac duboko, korijenski vezan uz Zadar. Vrijednost bule nimalo ne umanjuje činjenica da je sačuvana polovično − kazao je dr. Mato Ilkić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Malena bula ima neuobičajeno detaljne prikaze − vjerno izrađenog viteza na konju, s vidljivim kopljem na kojem visi zastava, uočljiv je križ u središtu bule, a vidi se i gotički štit.

 

Slučajni pronalazak

− Sve se vidi na tako maloj plombi, čak dijelovi opreme konja koji su vrlo vjerno prikazani. Upravo po tim stilskim karakteristikama, osobito po obliku slova i po gotičkom štitu, bulu smo približno datirali u 13. stoljeće. Nađena je na dijelu Kolovara gdje je do 16. stoljeća postojala sakralna građevina, koja nam je poznata samo iz literarnih izvora − rekao je dr. Ilkić.

Plombu su na plaži Kolovare našli studenti arheologije Dejan Filipčić i Vjekoslav Kramberger, zajedno s kolegom Nikolom Cesarikom koji je tek završio studij arheologije. Svi pronađeni numizmatički nalazi bit će darovani zadarskom Arheološkome muzeju, a bulu s likom sv. Krševana studenti su odlučili donirati Odjelu grada Narodnog muzeja.

− Bulu smo našli slučajno, iako smo za traženje po Kolovarama bili motivirani pričama da na tom prostoru ima starih novčića − rekli su mladi pronalazači. Nalazi sa zadarske plaže Kolovare, među kojima je i ulomak antičkog spomenika, tema su diplomskog rada Dejanu Filipčiću, a studenti kažu da znanstveno treba posebno obraditi pojavu novčića u Zadru, s obzirom na to da ih ima starijih od Rimskog Carstva, iz vremena Liburna, pa unatrag sve do 2500 godina prije Krista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...