“Švicarska na Balkanu” u 20 color i crno – bijelih fotografija

“Europa u Bugarskoj” putujuća izložba koja  promovira ljepote Bugarske, stigla je nakon grada Zadra i u Biograd. Po mnogo čemu specifičan postav omogućilo je Veleposlanstvo Republike Bugarske u RH. U Zadru i Biogradu predstavljena je u sklopu Županijskih dana.

Izložbu su nazočnim posjetiteljima u prostorijama Zavičajnog muzeja, predstavili Njezina Ekselencija, Tanja Dimitrova, Veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj, kao i domaćini, predsjednica Gradskog vijeća Biograda dr. Melanija Ražov-Radas i ravantelj Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić. Na 20-ak fotografija mogu se vidjeti prirodne ljepote prijateljske zemlje, njezina kulturna baština i turističke mogućnosti, koje ona kao takva pruža posjetiteljima. Uz ljepotu i posebnost njezinih planinskih masiva, koji su joj donijeli naziv “Švicarska na Balkanu” tu su i Crno more i zlatne pješčane plaže duž Dunava, a posebnost je svakako i dolina ruža pokraj grada Kazanlaka.

[pullquote align=”right”]Na 20-ak fotografija mogu se vidjeti prirodne ljepote prijateljske zemlje, njezina kulturna baština i turističke mogućnosti, koje ona kao takva pruža posjetiteljima[/pullquote]Predstavljajući svoju zemlju Veleposlanica Dimitrova izrazila je zadovoljstvo dobrom suradnjom dvaju zemalja na svim planovima, a posebno na kulturnom i gospodarskom planu.

Za bolje upoznavanje s našom zemljom, njezinom kulturnom baštinom ali i prirodnim ljepotama, značajan će doprinos jamačno dati i ovakve izložbe, jer samo ova izložba biti će predstavljena u 20 hrvatskih gradova, što će bez sumnje doprinijeti boljem uzajamnom poznavanju,  zaključila je ona i između mnogih znamenitosti Bugarske izdvojila nekolicinu poznatih u čitavom svijetu. Tako primjerice i podatak da je ta zemlja najveći proizvođač ružinog ulja, najskupljih i najtraženijih eteričnih ulja na međunarodnom tržištu, a koje služi kao temeljni sastojak svakog parfema.

Zanimljiv je i podatak da je jedan gram ružinog ulja jednak vrijednosti  jednog  grama zlata. Tim prije je “Dolina ruža” kod Kaznlaka posebno zanimljivo turističko odredište. Jedan od rariteta ove zemlje su svakako i “Kamene gljive”, prirodni fenomen stijena u obliku gljiva, ružičaste su boje i visoke oko tri metra. U nizu fotografija na ovoj izložbi, još jedna koja dominira svakako je i “Baltata”, najpoznatiji rezervat u sjeveroistočnoj Bugarskoj na površini od preko 200 hektara. U njemu je preko 260 vrsta biljaka, 36 vrtsa sisavaca, 15 vodozemaca, 16 vrsta riba, te preko 180 vrsta ptica, kaže se u popratnom tekstu događanja.

Upravo svaka od izloženih fotografija priča nam jednu priču i svakako ju valja pogledati. Postav će u prostorijama Zavičajnog muzeja biti otvoren do konca travnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...