Svinje gladuju, radnici bez plaće

Svinjogojska farma u Novom Senkovcu kod Slatine u zadnje je vrijeme posluje iznimno teško. Sedamdesetak zaposlenih radnika gotovo tri mjeseca nije primilo plaće, a više od 25 tisuća svinja nema redovitu prehranu zbog čega je morao reagirati i veterinarski inspektor. Ako se problem ne riješi u dogledno vrijeme, sudbina radnika postat će upitna – kazao je Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a. Zakašnjele plaće trebale su radnicima biti isplaćene do danas poslijepodne, a budući da se to nije dogodilo, za sutra ispred svoje tvrtke najavljuju prosvjed.

Zoran Cikuša, vlasnik farme u Novom Senkovcu – otkupio ju je prije četiri mjeseca od dotadašnjeg vlasnika, srpskog Krivaja. Tada je, tvrdi, preuzeo i dug od oko šest milijuna eura i pokušava naći izlaz.

‘Troškovi proizvodnje su vrlo visoki. Mjesečno iznose oko tri milijuna kuna od čega na stočnu ishranu i plin otpada 70 posto. Zbog ovogodišnje suše na svojim smo površinama uspjeli proizvesti samo 30 posto potrebnih količina hrane, a ostatak je trebalo kupiti. Plaću radnicima nisam isplatio jer sam morao nahraniti svinje. Inače bismo ovdje imali ekološku katastrofu’, rekao je Cikuša. Kako bi osigurao sredstva za radničke plaće, založio je svoje nekretnine u Bjelovaru te pribavio novac. Isplatit će ga u ponedjeljak jer mu je, zbog 600 tisuća kuna komunalnog duga, dijelom današnjeg dana bio blokiran račun.

Trajno rješenje problema novosenkovačke farme vidi u najmu većih površina državnog zemljišta na kojem bi proizvodio stočnu hranu. Umjesto trenutnih 500 trebao bi najmanje 1.000 hektara. Do sada se, kaže, stalno prijavljivao na natječaje za državno zemljište, ali bi ga uvijek dobivao netko drugi. U međuvremenu je s osječkim Žitom dogovorio suradnju te bi mu već od idućega tjedna trebala stizati kvalitetna stočna hrana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...