The Times hvali Sakarun, ali Morović upozorava: “More prenapučeno kavezima za uzgoj ribe moglo bi nam ugroziti turizam”

Hrvatska obiluje lijepim plažama, a ugledni The Times izdvojio je neke koje smatraju da je najbolje posjetiti.

Tu su Zlatni Rat na otoku Braču, Punta Rata u Brelima, splitske Bačvice, Šunj na Lopudu, uvala Lovrečina na Braču, plaža Banje u Dubrovniku, uvala Dubovica na Hvaru, Kupari u Dubrovniku, Sv. Ivan na Cresu, ali i tri plaže zadarskog kraja.

Riječ je o Kolovarama, Sakarunu na Dugom otoku i Kraljičinoj plaži u Ninu.

Društvene mreže u današnje su vrijeme postale nezaobilazan kanal komunikacije s tržištem. Bajkoviti prozori uvala s bistrim plavim morem lakše nego ikada dolaze do potencijalnih gostiju.

No, vrlo je važno uskladiti težnju za zaradom i održivi razvoj otoka.

Zoran Morović, načelnik Općine Sali u kojoj se nalazi plaža s tirkiznim morem i blještavo bijelim šljunkom koju hvali britanski nacionalni list, ne krije zadovoljstvo najnovijim rejtingom Sakaruna, ali i ističe da su otočne zajednice osjetljivi ekosustavi.

U svakom slučajnu jasno je da nam to imponira. Zahvaljujući medijima koji prenose naše ljepote priljev turista je sve značajniji, brojimo 10 posto više gostiju u odnosu na godinu ranije. No, tu dolazimo i do velikih infrastrukturnih problema. Ova godina je kišna pa ćemo valjda nekako preživjeti ljeto što se tiče vode, inače nam je to ogroman problem. Voda s kopna nam je velika potreba i ograničavajući je faktor u cijeloj ovoj priči. Veliki je nesrazmjer između broja stalnih stanovnika kojih je manje od 2 tisuće i broja ljeti kada s gostima dolazimo do 12 tisuća, priča Morović.

Loše gospodarenje i nedostatak razvojnog plana može ozbiljno ugroziti prirodne vrijednosti, ali i sam turizam.

Strah nas je da nam turizam ne ugrozi more prenapučeno kavezima za uzgoj ribe. Marikultura nam je malo prezastupljena, nesrazmjerno s prirodnim ljepotama. Kada gledamo uzgoj bijele ribe u Hrvatskoj, 70 posto je u Zadarskoj županiji. A u županiji kod nas je 50 posto i više. Nema logike s onom drugom pričom. Kada se promovira zadarski kraj od deset fotografija prirodnih ljepota, pet je s Dugog otoka. Nismo protiv marikulture, dapače, ali treba više poštivati naš prostorni plan. Isto tako, nemamo predviđeno sidrište na Sakarunu, što dodatno uništava ljepotu te plaže, ali se, ponavljam, prostorni plan ne poštuje, zaključuje Morović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...