Traktori danas kreću u Zagreb ako Milanović ne sazove sastanak

Najavljena potpuna blokada prometnica, koja je dogovorena na jučerašnjem sastanku seljaka u Retkovcima, postupno se širi na sve prosvjedne punktove. Čeka se odgovor premijera Zorana Milanovića na ultimatum da sazove sastanak sa seljacima. Posljednji rok je danas u 18 sati nakon čega seljaci, kako su najavili, traktorima kreću u Zagreb, prenosi HRT.

Jedanaesti dan na prosvjednom punktu nezadovoljnih poljoprivrednika na đakovačkoj zaobilaznici, u blizini ulaza na autocestu A5, pak protječe u znaku odlaska većine prosvjednika svojim kućama, pa je broj traktora sa stotinjak pao na 15-ak, javljaHrvatska televizija.

Dio prosvjednika povukao se s ceste zbog siliranja kukuruza i drugih radova u polju, a dio se uplašio najavljenih novčanih kazni od 30-ak tisuća kuna, izjavio je prosvjednik Branko Topić iz Đurđanaca kraj Đakova. Za slabljenje ovog prosvjedničkog punkta prozvao je političare, ali i dio seljačkih vođa s tog područja koji su, ocijenio je, ustuknuli i prodali prosvjede.

Iako je bilo najavljivano, čini se da supruge poljoprivrednika ipak neće ići na “križni put”, kako su ga nazvali, od Đakova do Zagreba, no i dalje su potpora svojim supruzima.

Poruku s jučerašnjeg sastanka prosvjednika kontinentalnih županija u Retkovcima novinarima je prenio predstavnik seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić.

Najavio je i da će se tijekom večeri ili najkasnije sutra ujutro prosvjedima pridružiti i nezadovoljni poljoprivredni proizvođači s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, čime bi se prosvjedi proširili na ukupno jedanaest kontinentalnih županija. Izvijestio je da je na prosvjednim punktovima oko 3.000, a možda i 4.000 traktora.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac izjavio je da ovo nisu isključivo prosvjedi seljaka, već svih hrvatskih građana koje je pogodio nemar i nerazumijevanje vladajućih elita u Hrvatskoj.

Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, traže isplatu preostalih poticaja, a prema podacima koje su iznosili predstavnici HPK riječ o još neisplaćenih više od 450 milijuna kuna. Seljaci su nezadovoljni i otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, smatraju da ta cijena ne bi smjela biti manja od 1,35 kuna.

Prosvjednici su također pozvali sve koji žive od poljoprivrede da im se pridruže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...