Ulje maslina za srce, kokosa za štitnjaču, konoplje protiv raka

Odličnog su okusa i mirisa, ali ono najbolje u njima su dobrobiti za zdravlje. Otkrij što sve sadrže i kako štite – laneno, bučino, ulje konoplje, avokada, kokosa i palme.

Laneno ulje
Ulje od lanenih sjemenki odličan je izvor omega 3 masnih kiselina. Već jedna žlica tog ulja pružit će vam nevjerojatnih sedam grama tih zdravih masti koji djeluju protuupalno, čuvaju od demencije i poznate su po antikancerogenim svojstvima. Budući da je ukusno, možete da dodati u gotovo svaku salatu i povećati dnevni unos omega 3.

Palmino ulje
Uglavnom se hladno preša, a sadrži obilje vitamina A i E, a kako sadrži od 40 do 50 posto zasićenih masnih kiselina vrlo je stabilno te odličan odabir za zdravije prženje namirnica. Što je crvenije boje, to sadrži više karotenoida.

Ulje konoplje
Ovo odlično ulje ima brojne zdravstvene dobrobiti, ali i dobar okus. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, uključujući omega 3 i omega 6 i to u uravnoteženom omjeru tri naprema jedan. Djeluje protuupalno, a savjetuje se onima s autoimunim bolestima te genetskom sklonošću za nastanak karcinoma.

Ulje avokada
Baš kao i maslinovo ulje, ulje od avokada bogato je mononezasićenim masnoćama koje čuvaju zdravlje vašeg srca. Osim toga, ulje sadrži i lutein koji pomaže dobar vid i štiti oči od oštećenja. Ako to nije dovoljan razlog da ga probate, tu je i bogatstvo vitamina A i E.

Bučino ulje
Ovo je jedno od najzdravijih i najukusnijih ulja koja postoje, a vrlo je jako te intenzivnog mirisa. Osim pomalo gorkastog i orašastog okusa, ono je i vrlo hranjivo. Sadrži fitosterole koji dokazano snižavaju razinu kolesterola u krvi, kao i vitamin E koji djeluje kao antioksidans te usporava oštećenje i starenje stanica.

Kokosovo ulje
Iako je iznimno popularno u kozmetičkoj industriji, ono je i vrlo ukusno te odlično za zdravlje cijelog organizma. Opskrbljuje tijelo laurinskom i kaprilnom kiselinom, koje obje imaju antimikrobna svojstva. Osim toga, pomaže u borbi protiv infekcije, poboljšava funkciju štitnjače i pozitivno djeluje na energiju čovjeka.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je bogato jednostruko nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Istraživanja su pokazala kako hrana s velikim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina utječe na smanjivanje razine lošeg lipoproteinskog kolesterola male gustoće (LDL) i povećavanje dobrog lipoproteinskog kolesterola velike gustoće (HDL). Konzumirajte jednu ili dvije jušne žlice maslinova ulja dnevno kao začin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...