Uskrsnice dobili u Sojari, Turisthotelu, Maraski

Kao i protekle godine svi umirovljenici čija mirovina nije veća od 2.000 kuna i koji su mirovinu stekli uplaćujući doprinose u Hrvatski fond mirovinskog osiguranja imaju pravo na uskrsnicu od 200 kuna i ona se, kao i prethodnih godina dostavlja putem pošte.

 

Bonovi za trgovački lanac

– I ove godine zadarski umirovljenici dobivaju uskrsnice u iznosu od 200 kuna. Na žalost, s obzirom na gospodarsku situaciju ona nije veća, ali u ovim vremenima će i taj iznos dobro doći. Ove godine osigurali smo sredstva za nešto više od 5.000 umirovljenika, istaknuo je Mario Pešut, pročelnik gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Kao i prijašnjih godina, umirovljenicima se uskrsnice dostavljaju na kućne adrese, dakle na isti način na koji većina od njih i prima mirovine, piše Zadarski list.

Mario Pešut naveo je kako su se zadarskim umirovljenicima uskrsnice počele slati dva tjedna prije Uskrsa. Umirovljenicima, koje poštari ne zateknu kod kuće, ostavlja se obavijest o prispjeću pošiljke, tako da nema bojazni da neće dobiti svoje uskrsnice. Ukoliko su umirovljenici promijenili adrese ili se podaci ne poklapaju s onim što je zabilježeno pri Fondu za mirovinsko osiguranje, moraju se javiti Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra i tamo dati svoje točne podatke te tako ostvariti pravo na uskrsnicu.

Prošle godine isplaćene su uskrsnice za otprilike 5.500 umirovljenika i to je gradski proračun opteretilo s 1,1 milijun kuna.

Prijašnjih godina puno više se izdvajalo za uskrsnice jer su se isplaćivale svima koji su imali mirovinu do 3.000 kuna, a sada ih dobivaju oni koji imaju mirovine do 2.000 kuna.

Grad je isplatio skromne uskrsnice umirovljenicima, a među radnicima sretnicima koji će dobiti uskrsnice su oni u Sojari, Turisthotelu i Maraski.

– Već je donesena odluka na nivou koncerna da se ove godine radnicima isplati uskrsnica u iznosu od 700 kuna, u obliku dva bona za kupnju u trgovačkim lancima, kako bi ih radnici mogli bolje i racionalnije rasporediti u jednu ili dvije kupnje, po želji, istaknula je Metka Stipčević, direktorica Sojare.

 

Uskrsnica u novcu

Uskrsnice će podijeliti i Turisthotel.

– Posljednjih pet godina redovito isplaćujemo uskrsnice svojim djelatnicima u iznosu od 700 do 800 kuna. Isplaćujemo im i božićnice koje su nešto veće, ali imamo pravilo da se na godišnjoj razini za svakoga našeg stalno zaposlenog djelatnika i one s dužim ugovorima osigura iznos od 2.500 kuna koji se podijeli na uskrsnice i božićnice. Iako mnoge tvrtke uskrsnice svojim djelatnicima najčešće daju u obliku bonova, koji se mogu iskoristiti u raznim trgovačkim centrima, mi je redovito isplaćujemo u novcu te će dobiti 700 kuna. Naime, trudimo se na sve načine da svojim djelatnicima svake godine uljepšamo blagdane, a za sada u tome i uspijevamo, ističe Frane Skoblar, direktor Turisthotela.

Zadarska Maraska je, također jedna od većih domaćih tvrtki koja će i ove godine isplatiti uskrsnice svojim djelatnicima.

– I ove godine svojim djelatnicima ćemo uljepšati blagdane s uskrsnicama u iznosu od 400 kuna u obliku bona koji će se moći iskoristiti u jednom trgovačkom lancu. Objektivno gledajući, ti bonovi su zapravo naplata naših potraživanja, a u ovim teškim vremenima nastojimo bar koliko toliko pomoći svojim djelatnicima, iako se zapravo ne radi o pretjerano velikom iznosu. Uskrsnice dijelimo svake godine u rasponu od 300 do 500 kuna te božićnice u iznosu od oko 1.000 kuna, kaže direktor zadarske Maraske, Vandri Montabelo.

Za razliku od ovih, mnoge tvrtke su u krizi poduzele mjere štednje pa njihovi radnici o uskrsnici mogu samo sanjati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...