“Utapanje migranata pokazuje da smo u pravu što gradimo zid”

Izrael je u ponedjeljak rekao da je utapanje stotina Afrikanaca u vodama Libije tragično no da ta nesreća potvrđuje koliko je ispravna izraelska politike gradnje sigurnosnog zida kojim afričkim useljenicima blokira pristup u svoju zemlju.

Yisrael Katz, ministar za promet u dosadašnjoj vladi premijera Benjamina Netanyahua nazvao je pogibiju stotinu useljenika u nedjelju u Mediteranu ‘tragedijom koja šokira cijelo čovječanstvo’, ali koja pokazuje da se Europa teško nosi s priljevom useljenika.

‘Pogledajte koliko je ispravna politika izraelske vlade da izgradi zid duž granice s Egiptom kako bi radnicima useljenicima iz Afrike blokirala pristup Izraelu’, napisao je Katz na svome Facebooku.

Izrael je ogradu prema Egiptu ojačao 2012. i tako uvelike smanjio priljev migranata koji su prošlo desetljeće stizali u Izrael.

Od 2013. Izrael je u zatvore stavio više od 40.000 afričkih migranata, od kojih su mnogi pobjegli iz nemirne Eritreje i Sudana.

Organizacije za ljuska prava kritizirale su takvu politiku.

Osim što brojne potencijalne imigrante drži u prihvatnim centrima u pustinji, tisuće su dobile privremenu vizu i žive u prenapučenim siromašnim dijelovima Izraela.

Izrael daje automatsko državljanstvo židovima. Useljenicima iz Afrike izraelske vlasti odbijaju useljeničku vizu tvrdeći da su to ekonomske izbjeglice, a ne političke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...