Vino i cvitare iz Nadina

KUD “Sveti Ante” će na ovogodišnjoj manifestaciji ETNO DANI koja će se održati od 07. do 10. lipnja predstavljati Nadin.

Nadin je mjesto koje se sa svojih 1000 stanovnika smjestilo 10 km zapadno od Benkovca. Antički Nedinum bio je liburnsko i rimsko naselje za kojeg se smatra da potječe iz 1 st. Do dana današnjeg sačuvane su megalitske zidine, koje povjesničari nazivaju “ključem Ravnih kotara”. Od vrijednijih nalaza ističu se spomenik božice Latre, koja se posebno štovala među Liburnima u Nadinu, te natpisi koji se čuvaju u Arheološkom muzeju Zadar, a neki od njih su ugrađeni u kuće ispod gradine. Nadin ima crkvu Sv. Ante koja je sagrađena u 17. stoljeću, a koja je trpjela mnoga razaranja kao i samo mjesto. Danas je u Nadinu više nego ugodno živjeti, a njegovi mještani tradicionalno su okrenuti vinogradarstvu, voćarstvu i maslinarstvu. U novije vrijeme nadinsko blato sinonim je za vrhunska vina raznih sorti, gdje se posebna pozornost pridaje vinogradarstvu po principima ekološke proizvodnje.

KUD “Sv. Ante” iz Nadina osnovan je prije 10 godina i bavi se očuvanjem tradicijske kulturne baštine Bukovice i Ravnih kotara. Broji oko 30 stalnih članova muškaraca, žena i djece.

Izvodi muške pjesme pod bas i orzenje, ženske pjesme pod bas, kolo šetnje, biraće kolo, kolo uz tamburicu samicu i dječje kukulešće uz cvitare. KUD je sudjelovao na brojnim smotrama folklora kako u Zadarskoj Županiji tako i diljem Lijepe naše. Organizator je susreta KUD-ova u okviru manifestacija “Pisma stara iz Ravnih kotara” i susreta svirača usne harmonike “Cvitarijada” koja se održava povodom Sv. Nikole uz degustaciju vina i maslinovog ulja.

Na sajmu tradicijskih proizvoda u sklopu ETNO DANA prezentirati će se različita obiteljsko poljoprivredna gospodarstva. Jedna od najznačajnijih u Nadinu su OPG Šime Odžakovića (http://www.odzakovic.com/) i Šime Škaulja (http://www.vinarija-skaulj.hr/).

Više o manifestaciji ETNO DANI možete pogledati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...