Vjerovanje i običaji; Znate li zašto je jaje simbol Uskrsa?

Uz slavljenje najvećeg i najvažnijeg kršćanskog blagdana najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali većini je zajedničko ukrašavanje pisanica. Jaja su znak Isusova uskrsnuća jer su prema tradiciji usmjerena novom i probuđenom životu.

Vjernici, ili oni koji tek drže do običaja, i ove godine bacit će se na posao bojenja jaja, na radost najmlađih ukućana. Na Uskrs će ih tako dočekati košarica puna šarenih pisanica. A jeste li se ikad zapitali zašto je jaje simbol Uskrsa? Simbolika jaja proizlazi iz mišljenja da je svijet nastao iz jajeta. Takvo mišljenje bilo je zajedničko mnogim narodima u povijesti.

Uskrsni običaji u Hrvatskoj

Jaja su oduvijek simbolizirala rođenje, plodnost, obilje i proljeće, a već su ih stari Egipćani, Perzijanci, Grci i Rimljani međusobno darivali kao simbol novog života što stiže nakon zime. Bojenje pisanica ukorijenjeno je i u hrvatskoj tradiciji. Nema točne spoznaje o tome otkad se ukrašavaju uskrsna jaja, ali je poznato to da smo imali taj običaj i prije prelaska na kršćanstvo. Glinena jaja pronađena su tako u grobovima starih naroda s ovih prostora prije dolaska Hrvata.

Uskrs ‘oslobađa’ čovjeka iz smrti, kao što jaje simbolizira rađanje, stvaranje živog iz neživog. Da bismo tu klicu života doista preuzeli, jaje treba – pojesti. Pisanice omogućuju i bogat broj običaja kao što su darivanje, tucanje i gađanje jaja novcem.

Ukrašavanje pisanica na prirodan način

Mnoge su se tehnike ukrašavanja jaja prenosile s generacije na generaciju. Dok nije bilo umjetnih boja, ljudi su koristili one koje su našli u prirodi, najčešće crvenu boju dobivenu od ljuske crvenog luka, cikle ili pak radiča. Jaja su se ukrašavala i tako da ih se kuhalo s laticama cvijeća i lišća dok su se u Dubrovniku ukrašavala voskom. Tvrdilo se da se jaja boje jer je Marija (majka Isusova) radila to dok je Isus bio dijete.

Za međimursko podneblje karakteristične su crne pisanice, a dobivale su se od bobica bazge, duda ili čađe. Oni koji bi rado isprobali prirodne boje i tehnike starijih naraštaja mogu to činiti pomoću špinata, poriluka ili koprive za zelenu boju, a tamnosmeđu će dobiti od kore hrasta, kave ili crnog čaja. Narančasta se može dobiti od mrkve, čilija u prahu, crvene paprike, šafrana i kurkume, a crvena i ružičasta od cikle, brusnice, šipka i crvenog grožđa. Kako je pisanicama trebalo osigurati što ljepši sjaj, naši preci za to su koristili komadić slanine.

Inače, svaka boja pisanica ima neko značenje, pa tako crvena može simbolizirati Kristovu muku, bijela čistoću, plava istinu, zelena plodnost…

Osim jaja, odnosno pisanica, uskrsne običaje prate motivi zečića i pilića. Uskrsni zečić noviji je motiv, a preuzet je iz tradicije nekih europskih zemalja, u kojima je poznat kao pratitelj staronjemačke (germanske) boginje proljeća Ostare. Uskrsne čestitke s motivom zeca pojavile su se u Hrvatskoj u vrijeme Austro-Ugarske. U kontekstu simbolike Uskrsa, zeko se u Hrvatsku vraća 30-ih godina prošloga stoljeća te daruje pisanice djeci, a bake i majke skrile bi ih negdje u vrtu pa bi uslijedila vesela potraga za njima, prenosi Tportal.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...