Vladimir Putin je mrtav?!

Ruski dužnosnici već nekoliko dana niječu medijska nagađanja da se predsjednik Vladimir Putin razbolio, pošto je naglo otkazano njegovo sudjelovanje na dva događaja, a društvenim mrežama počela kolati nagađanja što mu je, pa je u petak je Kremlj priopćio da je danas primio predsjednika vrhovnog suda i da će se u ponedjeljak sastati s kirgistanskim predsjednikom. Putina nema u javnosti već desetak dana, od sastanka 5. ožujka s talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Njegov izostanak iz javnog prostora počeo je izazivati pitanja pošto je u srijedu iznenada odgođen njegov posjet Kazahstanu, a tamošnji je visoki dužnosnik “otkrio” da se Putin razbolio.

U srijedu je Kremlj otkazao i svečanost u Rusiji kojom je trebala biti formalizirana sporna aneksija Južne Osetije, i to tako kasno da je izaslanstvo te samoproglašene države već bilo u Moskvi.

Kremlj požurio s priopćenjima

Na snimci koju je u četvrtak objavila Putinova press služba vidi se njegov sastanak s regionalnim guvernerom Karelije, ali, kažu neki izvori, taj se susret zapravo dogodio 4. ožujka.

Putin se u petak sastao s čelnikom vrhovnog suda Vjačeslavom Lebedevim u svojoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu blizu Moskve, priopćio je Kremlj i postavio njihove fotografije na svoju web stranicu kako ne bi bilo zabune.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se s kirgistanskim predsjednikom Almazbekom Atambajevim u Sankt Peterburgu 16. ožujka”, kazao je Kremlj u drugom priopćenju.

‘Može vam slomiti ruku’

Predsjednikov glasnogovornik već tri dana, prvo u srijedu, pa ponovno u četvrtak, te na moskovskom radiju u petak govori da je Putin zdrav.

“Putin je toliko zdrav da vam rukovanjem može slomiti ruku”, rekao je Dmitrij Peskov na radiju. Naglasio je da Putin ima stalne sastanke, ali da “oni svi nisu za javnost”.

Upravo je njegovo usiljeno inzistiranje na tome da je Putin zdrav izazvalo sve moguće teorije zavjere. S obzirom na nedostatak čvrstih informacija o tome gdje je Putin, medijima i društvenim mrežama počele su kolati razne informacije, pa čak do toga da je umro.

To nije prvi puta da su se pojavila nagađanja u Putinovu zdravlju. Krajem 2012. otkazao je i odgodio nekoliko putovanja u inozemstvo što je dovelo do spekulacija da njegovo zdravlje ne može podnijeti dugo avionsko putovanje.

Slabo osvjetljenje

Prije toga, 2010. iako prekriveno šminkom, njegovo je lice izgledalo kao da prošlo tretman zatezanja. Tada je rečeno da je samo umoran te da je to posljedica “slabog osvjetljenja”.

Kako pišu američki mediji, ova epizoda potvrda je da je Rusija diktatura, jer bi rijetko koja država bila ovako zatvorena s informacijama ili njezini građani bili tako zainteresirani za stanje svog vođe.

Chicago Tribune naglašava da se Peskov dosad nije morao baviti iznenadnim nestancima svog šefa, dapače – Putin je uglavnom sveprisutan. Suprotno od, primjerice, od njegova prethodnika Borisa Jeljcina koji je zahtijevao svu moguću imaginaciju svojih spin doktora koji su morali biti jako inventivni u maskiranju njegova alkoholizma i bolesnog srca. I njegov je glasnogovornik 1996. korstio istu rečenicu o snažnom stisku Jeljcinove ruke.

“Ukratko, Putin je uspio uvesti Ruse u stanje opsesije samo time što im je nestao iz vidokruga. Rusi, uključivo i Putinove protivnike, zabrinuti su za njegov jednotjedni nestanak kao što bi bilo dijete kad bi mu otac danima bio nedostupan… Ako to nije znak da je Putin postao diktator u kolektivnoj svijesti nacije, što jest?” pita se Chicago Tribune.

Vrijeme je da se prestane s eufemizmima poput “autoritarni vođa” ili “moćnik”. On je jednostavno diktator, zaključuje list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...