Vodovod Vir aplicira projekt od pola milijarde kuna prema EU fondovima

Ninski ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i modelu sufinanciranja aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, potpisani na svečanosti u društvu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića, kruna su desetljetnog perioda kroz koji je projekt vrijedan 397 milijuna kuna osmišljen, planiran, proveden i s jučerašnjim danom doveden s dokumentacijom do samog kraja. Nakon što virsko općinsko poduzeće „Vodovod Vir“, kao investitor i nositelj projekta, provede još postupak javne nabave i potpiše ugovor o izvođenju radova – započet će radovi na aglomeraciji i njezinom kompleksnom sustavu sa 102 kilometara kanalizacije, 32 kilometra vodovodne mreže, 33 crpne stanice, bio pročišćivačem i ispustom dužine pet kilometara.

Bit će to vrlo brzo“, procijenio je direktor „Vodovod Vira“ Hrvoje Bašić očekivani početak radova. Jasno, nitko ne može pokazati prstom na kalendar i datum samog početka, jer on ovisi o natječajnom postupku koji (ne)planirano može potrajati mjesec ili dva duže. U svakom slučaju, u proljeće će prvi bageri poput lasti nagovijestiti ljepše dane za sve stanovnike zapadnog dijela Zadarske županije i tri jedinice lokalne samouprave – Nin, Privlaku i Vrsi.

U ovoj se priči, iako potpuno samostalan projekt koji je već punih devet godina u fazi izvedbe, nalazi i otok Vir. U projekt vodovodizacije i izgradnje kanalizacijske mreže otoka s tri dosad riješene crpne stanice (od 16 ukupno), vodospremom, podmorskim ispustom, hidrantskim platoom te samim priključcima na mrežu i sustavom u naseljima Centar, Luka, Radovanjica, Miljkovica i Prezida, Općina Vir i tvrtka „Vodovod Vir“ dosad su uložili oko 225 milijuna kuna vlastitih sredstava, potom iz kreditnog zaduženja te dijelom iz budžeta „Hrvatskih voda“ i resornog Ministarstva. Drugim riječima, Vir je dobio vodovodni i kanalizacijski sustav vlastitim sredstvima i lokalnim snagama, a kada na jesen ove godine prema EU ode ista prijava kao i u slučaju aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, uloženo će se vratiti i financijski osigurati do zadnjeg spojenog objekta na virski sustav. Do 2024. godine cijeli će Vir imati vodovodnu i kanalizacijsku mrežu sa svim pratećim objektima i podsustavima, odnosno na milenijski projekt bit će stavljena „točka na i“. Za poduzeće „Vodovod Vir“ situacija je nakon odobrenja iz EU za susjednu aglomeraciju puno povoljnija, jer u nastavku razvijanja projekta virske vodovodne i kanalizacijske mreže, JASPERS agencija više neće procjenjivati sposobnost virske tvrtke. „Vodovod Vir“ je kao investitor i nositelj projekta već dobio zeleno svjetlo, i drugo; projekt se već izvodi u brojnim naseljima s dosad realiziranih 1.400 priključaka za vodovod i kanalizaciju. Napokon, studija izvodljivosti projekta za otok Vir najvećim je dijelom već odrađena uz studiju izvodljivosti aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, što znači kako je put prema EU sredstvima već trasiran i utaban.

Uz poslove na virskim priključcima, mi trenutno nastavljamo i s poslovima prijave za EU sredstva. Napominjem kako je sustav aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi neovisan projekt od virskog, no oba će se izvoditi paralelno“, kaže direktor Bašić uz informaciju kako je za virski sustav vodovodne i kanalizacijske mreže – govorimo o aplikaciji za EU sredstva – riješeno pitanje idejnih i glavnih projekata, dok će se o studiji utjecaja na okoliš za otprilike dva tjedna otvoriti javna rasprava u trajanju od 30 dana. Nakon toga dolazi rješenje o studiji utjecaja na okoliš od resornog Ministarstva, što je preduvjet za dobivanje lokacijske dozvole koja se očekuje do početka ljeta. U daljnjem postupku slijedi dobivanje građevinske dozvole i aplikacija projekta za EU sredstva, čija je procijenjena vrijednost oko 466 milijuna kuna. Uz susjednu aglomeraciju i dosadašnja ulaganja u virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, dolazimo do ukupnog iznosa većeg od milijardu kuna!

Očekujem kako ćemo na jesen ove godine ići s projektom prema EU za dobivanje sredstava, odnosno da ćemo kao u slučaju aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi na isti način riješiti pitanje financiranja. Sve, zapravo, ovisi o brzini dobivanja lokacijske dozvole, jer je ona uvjet za apliciranje“, objašnjava postupak i zaključuje direktor Bašić.

Općinsko komunalno poduzeće „Vodovod Vir“ priprema tender dokumentaciju za izvođenje radova, vođenje projekta i nadzor, kao i raspisivanje javne nabave za izvođenje svih radova u naselju Prezida. Riječ je o projektu vrijednom 40 milijuna kuna kojim će se izvesti 16 kilometara vodovodne i 16 kilometara kanalizacijske mreže te oko 1.600 vodovodnih i kanalizacijskih priključaka.

S ovim će projektom cijela Prezida biti riješena, kao i cijeli južni pravac koji gravitira prema već odrađenom podmorskom ispustu“, napominje direktor Bašić.

Papirnati dio posla odradit će se do travnja, a početak radova u Prezidi očekuje se na jesen 2018. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...