Vrsi imaju karting stazu, Marinković: “100 tisuća eura cijena je projekta proširenja naše staze”

Karting klub Vrsi prije četiri dana je nastupio na Nagradi grada Zadra, koja se vozila na sjevernom parkiralištu ŠC Višnjik, pred 7 tisuća gledatelja! Zadrani vole brzine, to je sigurno, a malo njih zna da staza za karting već postoji, i to u Vrsima.
Predsjednik Karting kluba Vrsi, Domagoj Marinković (40) ponosan je na osnutak kluba, ali i na sve svoje članove koji na stazi pokazuju hrabrost. Uskoro će kaže, krenuti i u projekt proširenja staze:

– U drugim gradovima u Hrvatskoj karting sport je dosta rasprostranjen, za razliku od Zadra gdje se još nitko nije pozabavio s tim. Mi iz Vrsi smo imali prošle godine priliku sudjelovati na jednom događaju kojeg je organizirao Ivan Rukavina iz VTP Akademije Zagreb, koji je dovezao desetak kartinga za sve uzraste. Svi koji su prisustvovali tome su imali pravo okušati se u vožnji kartinga, i to od najmanje Mini baby klase, do Senior klase preko 18 godina. Nakon toga sam svoju djecu pitao bi li htjeli voziti karting, rekli su, naravno, da žele, i bili su oduševljeni! Odmah sam kupio karting i tako je sve krenulo u Vrsima, i za nepunih godinu dana smo postigli jako dobre rezultate. Odmah su nam se javili i roditelji ostale zainteresirane djece i odluka je pala, odlučili smo osnovati Karting klub Vrsi! Želimo promovirati ovaj sport, kako bi ga digli na jednu višu razinu. Trenutno u klubu imamo šest vozača, to su moj sin Jakov i kćer Natali, zatim Filip Perinić, Fabio Perinić, Ivano Marinković i još jedan dečko, mislim da se preziva Batur, govori Marinković, te nastavlja o karting stazi u Vrsima:

– Stazu je još 2011. godine izgradio Nenad Bukva naš čovjek iz Vrsi. Uvjete još nemamo kako bi dobili organizaciju službene utrke na razini GP1 ili slično. Naime, staza u Vrsima ne zadovoljava pravila o dužini i širini. Naša staza dugačka je 398 metara, širina joj je 5.80 metara, a na nekim dijelovima i 6 metara. Da bi uspjeli dobiti neko službeno natjecanje u kartingu, staza bi trebala biti dugačka preko 750 metara, i široka otprilike 7 metara. Međutim, mi se ne predajemo, i već planiramo krajem ove godine proširiti stazu kako bi zadovoljili propisane norme, dok bi sam projekt koštao oko 100 tisuća eura! To je veliki novac, ali kao što sam već kazao, želimo da karting zaživi u Zadarskoj županiji na jednom većem nivou. Želja nam je da i vozači kartinga iz ostalih hrvatskih klubova dolaze kod nas u Vrsi. Karting je jako skup sport, ali po struci sam mehaničar tako da imamo prednost, jer sami servisiramo svoja vozila. Dijelovi za karting su također skupi, isključivo ih se može nabaviti iz tvornica u Italiji. Gotovi motor za karting snage 60 kubika, iznosi oko 3 tisuće eura. Mogu kazati da potpuno novi karting od 60 kubika stoji oko 5 i pol tisuće eura, u cijenu su uključeni ramovi, gume, motor i tako dalje. Trenutno smo nabavili polovne gume koje dolaze s utrka u kojima nastupaju profesionalni karting vozači, oni ih koriste 15 minuta za trening, i 15 minuta za utrku, to su praktički nove gume i dosta očuvane. Novi set guma iznosi oko 200 eura, ali one se mogu koristiti dok ne potrošite četiri do pet spremnika goriva, nakon toga te gume su gotove, zaključio je Domagoj Marinković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...