Zlatni olimpijci Fantela i Marenić na elitnom jedriličarskom natjecanju u Poreču uz bok svjetskoj jedriličarskoj kremi

Elitno jedriličarsko natjecanje World Match Racing Tour koje se po prvi puta održava u Poreču od 25. do 28. svibnja u sklopu Crotia Match Cupa predstavilo je napokon suparnike našeg Croatia Match Racing Teama kojeg predvode zlatni olimpijci iz Rija Šime Fantela i Igor Marenić. Zanimljivo je da se među deset posada koje ćemo gledati u napetim dvobojima u uvali Peškera nalaze i dvije u potpunosti sastavljene od ženskih jedriličarki, a u Poreč dolazi i zlatni iz Pekinga u klasi 49er, Danac Jonas Warrer, koji je odličje osvojio zahvaljujući našim jedriličarima Pavli Kostovu i Petru Cupaću koji su kolegama nakon puknuća jarbola samoinicijativno posudili svoj brod. Jedna od najvećih te sigurno najljepša priča ovih olimpijskih igara dobila je i svoj epilog medaljom za fair play koja je više nego zasluženo dodijeljena našim jedriličarima.

Da nas čeka vrlo uzbudljiv sportski kraj svibnja pokazalo je današnje predstavljanje posada koje će ukrstiti svoja jedra zadnji vikend ovoga mjeseca u porečkoj uvali Peškera. Naime, World Match Racing Tour, prestižna svjetska organizacija koja održava regate samo na odabranim lokacijama kao što su Miami Beach i Perth, objavila je popis deset posada koje ćemo imati prilike vidjeti u Poreču. Među njima se ističe nekoliko izuzetno jakih imena, no našoj će publici zasigurno biti najzanimljivije pratiti dvije ženske ekipe koje će odmjeriti snage sa i za muškarce respektabilnim suparnicima kao što je naš Croatia Match Racing Team u kojem su dva nedavna olimpijska pobjednika (Šime Fantela i Igor Marenić), ali i vrlo iskusni Patrik Damijan, Rajko Kujundžić i Mihovil Fantela.

Osim što po prvi puta nastupaju na WMRT regati i prvi puta se natječu na katamaranu M32, našem najpoznatijem sportskom dvojcu ovo je i premijerni nastup u ovako višečlanoj posadi. Šime Fantela njezin je skiper, a Igor Marenić trimer glavnog jedra i gennakera (prednjeg jedra pri jedrenju niz vjetar).

Prvi put se natječemo u posadi ove veličine. Katamaran je dosta različit od našeg 470 gdje sve radimo sami, a razlikuje se i od broda od 80 stopa na kojem se također trenutno natječemo a gdje je svaka uloga dosta „uska“ i specijalizirana. Ovdje se jedri na dinamičnoj i fizički zahtjevnoj jedrilici gdje se uloge ponekad i isprepliću te je timski rad presudan. izjavio je Marenić, inače po struci dipl. inž. geodozije.

Na pitanje što misli da će im u Poreču biti najteže, ovaj 31-godišnjak s Malog Lošinja odgovara: Ne znam što će biti najteže jer, u biti, nismo još ni probali brod kako spada, a pogotovo u blizini konkurenata ili u Match race formatu. Siguran sam da ćemo učiti i napredovati iz dana u dan.
Ekipu jedriličarki iz Švedske predvodi skiperica Anna Östling, dok će Olivia Mackay sa svojim curama za ovu priliku potegnuti čak s Novog Zelanda. Možda najveća prijetnja našoj momčadi stiže iz Francuske, a predvodi ju Quentin Delapierre, no ne treba zaboraviti ni na već dokazanog olimpijca Pietera-Jana Postmu iz Nizozemske koji će uvijek na najbolji način iskoristiti pravi vjetar. Danska u Poreču ima dva predstavnika, odnosno posadu Joachima Aschenbrennera te onu skipera Jonasa Warrera kojeg se sjećaju svi koji su pratili OI u Pekingu, a posebno mi Hrvati. Dancima je tada puknuo jarbol pa su im u pravom sportskom duhu svoj brod ponudili Pavle Kostov i Petar Cupać. Zahvaljujući njima Vikinzi su uspjeli nastaviti natjecanje te na kraju stati na najviše postolje, a hrvatski su jedriličari nagrađeni zlatnom medaljom za fair play. Amerikanci dolaze na čelu s Markus Edegranom, a svoj premijerni nastup na World Match Racing Tour regati imat će poljska ekipa Lukasza Wozinskog koja će par dana prije početka zajedno s našim Croatia Match Racing Teamom u Peškeri obaviti licenciranje za M32 katamarane. Naši su dečki nedavno odradili zajednički trening na ovoj jedrilici u Valenciji, no pripremali su se uglavnom kondicijski (teretana, trčanje, izdržljivost, snaga…) te jedreći u drugim klasama pa će ovo biti prilika i svjetskoj sportskoj javnosti da vidi kako se snalaze sa sasvim novom vrstom broda. Drugi predstavnik Švedske skiper je Måns Holmberg koji se u WMRT-u tek zagrijava no s obzirom na pobjedu u prvoj kvalifikacijskoj regati ove godine ne smije ga se nikako podcijeniti.

Pobjednika prvog porečkog World Matcg Racing Tour-a saznat ćemo nakon finalnog okršaja u nedjelju 28. svibnja, kojem će prethoditi dva dana izlučnih dvobojskih utrka u petak 26. te u subotu 27. svibnja.

KRATKI OPIS POSADA

1. Šime Fantela (Hrvatska)

Nakon što je zajedno s Igorom Marenićem prošle godine u Riju osvojio olimpijsko zlato u klasi 470, 31-godišnji Zadranin i njegov vršnjak s Malog Lošinja nominirani su i za najbolje jedriličare svijeta prema izboru Rolex World Sailor of the Year. U Poreču oboje debitiraju u klasi M32 zajedno s ostatkom posade Croatia Match Racing Teama koju čine Rajko Kujundžić, Patrik Damijan i Mihovil Fantela. Uz pomoć domaće publike mogli bi daleko dogurati.

2. Quentin Delapierre (Francuska)
Francuska posada predvođena skiperom Quentinom Dealpierreom u Poreč dolazi direktno s priprema. Nekoliko dana provedenih u zajedničkim treninzima  uvijek je najbolje zagrijavanje za utrku.

3. Anna Östling (Švedska)
Najuspješnija ženska predstavnica prošlogodišnjih utrka u dvobojskoj jedrenju. Anna je ujedno i vlasnica WIM titule te ženska svjetska prvakinja. Sa svojom peteročlanom posadom koju čine samo djevojke za utrku u Poreču pripremala se u Valenciji.

4. Joachim Aschenbrenner (Danska)
Iako ima samo 23 godine, Joachim je ove sezone već ostvario niz sjajnih rezultata na regatama WMRT-a. Jedan je od favorita utrke u Poreču.

5. Pieter-Jan Postma (Nizozemska)
Bivši olimpijac u klasi Finn, Postma sa se sa svojom posadom tek u veljači pridružio WMRT obitelji. Nemojte da vas zavara njihov nizak trenutni “ranking”, jer Postminu ekipu čine redom vrsni olimpijci i svjetski prvaci.

6. Markus Edegran (SAD)
Prvu profesionalnu utrku u dvobojskom jedrenju ovaj je mladi skiper odradio u travnju u Miamiju kada je odmah, i to u iznimno jakoj konkurenciji, osvojio četvrto mjesto. Njegova je ekipa brza i snažna što će zasigurno zadavati nevolje iskusnijim kolegama u Poreču.

7. Jonas Warrer (Danska)
Olimpijski pobjednik iz Pekinga u klasi 49er zahvaljujući hrvatskom brodu kojeg su nakon puknuća njihovog jarbola Dancima posudili naši jedriličari Pavle Kostov i Petar Cupać.

8. Olivia Mackay (Novi Zeland)
Srebrna s prošlogodišnjeg finala Svjetskog kupa.  Ova 31-godišnja Novozelanđanka u Poreč dolazi sa ženskom posadom nakon što se natjecala na gotovo svim morima.

9. Lukasz Wozinski (Poljska)
Najviše rangirani dvobojski jedriličar u Poreču, zajedno s hrvatskom posadom imat će premijerni nastup u uvali Peškera. 2016. tri se puta penjao na podij Polish Match Toura, a pobjednik je i Energa Sopot Match Racea.

10. Måns Holmberg (Švedska)
U klasi M32 natječe se od 2016. godine. Pobjednici su prvih ovosezonskih kvalifikacija u Švedskoj.

Važno je naglasiti da će se sve utrke u dvobojskom jedrenju u uvali Peškera odvijati na tek stotinjak metara od obale, a gledatelji će njihova nadmetanja prepuna skokova, naglih zaokreta i pravih akrobacija luksuznih katamarana klase M32 pratiti sasvim besplatno!

Samo za ovo prigodu, jedan od najljepših jadranskih zaljeva koji je smješten tik uz staru gradsku jezgru Poreča pretvorit će se u veliko gledalište s kojeg će publika bodriti naše dečke nastojeći im pomoći da se plasiraju dalje u natjecanje i još jednom uđu u sportsku povijest.

Kako bi im navijanje prošlo što ugodnije, u Peškeri će se posjetitelji za vrijeme trajanja treninga i utrka, od 10 do 17 sati, moći okrijepiti originalnim street food delicijama inspiriranim gastro posebnostima četiriju domaćih regija (Istre, Dalmacije, kontinentalne Hrvatske i Slavonije) te vinima naših najboljih vinara ili pratiti nadmetanja uz koktele u savršeno pozicioniranom Beach baru, a najmlađima su na raspolaganju besplatne aktivnosti osmišljene samo za njih!

Na After race partyju oko 17 sati započet će zagrijavanje za večernji program. To će biti i idealna prilika za bolje upoznavanje s natjecateljima. Jedrenje je sport znan upravo po ovoj vrsti neobaveznog druženja tijekom kojeg se često sklapaju i unosni poslovi zbog čega će se u Poreču zasigurno moći vidjeti i brojna domaća, ali i strana lica iz svijeta estrade te biznisa.

Od 19 do 21 sat na pozornicu se penje DJ kao uvod u vrhunac večeri! Čast da nastupi na otvorenju, u četvrtak 25.5., pripala je najvećoj regionalnoj zvijezdi Željku Joksimoviću, dok će u petak, 26.5. koncert održati Neki novi klinci- Balašević tribute band, u subotu 27.5. Zabranjeno pušenje, a u nedjelju, 28.5. nakon proglašenja pobjednika u 18 sati Poreč će na noge dići Simon & Rovinj Music Lab. Neponovljiva atmosfera jedinstvenog porečkog ambijenta udahnut će sasvim novi život legendarnim hitovima, a spektakularna scenografija, upotpunjena zvjezdanim nebom i prirodnom akustikom zaljeva, dodatno su jamstvo provoda za pamćenje. Nakon žive svirke zabava se u uvali Peškera nastavlja do ranih jutarnjih sati. Službeni kraj programa je u 4 sata ujutro.

Ulaz na Neke nove klince-Balašević tribute band te Simon & Rovinj Music Lab je slobodan. Ulaznice za koncert Željka Joksimovića prodaju se po cijeni od 70 kn u sustavu Eventim, kao i za koncert Zabranjenog pušenja po cijeni od 40 kn. Moguća je kupnja i Odličnog paketa ulaznica po cijeni od 90 kn za oba koncerta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...