Cestitka_Uskrs

Branko Kutija ugostio francuskog novinara i političara

Gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija u četvrtak, 16. kolovoza ugostio je uglednog francuskog sportskog novinara i vijećnika u regionalnom vijeću Provanse Avi Assoulyja čiji je posjet Zadarskoj županiji inicirao proslavljeni nogometaš Marseillea Zadranin Josip Skoblar.

Prilikom posjete benkovačkom kraju, francuski novinar i političar imao je priliku upoznati se s ekološkim procesima proizvodnje vina i uzgoja vinograda kao i samoj povijesti benkovačkog vinogradarstva.

Razgledao je tako Vinariju Škaulj u Nadinu gdje su ga domaćini upoznali sa vinarijom u izgradnji te sortama grožđa koja koriste u proizvodnji, a potom su degustirali i vina koja su osvojila mnoga europska priznanja.

Nakon Vinarije Škaulj obišli su Vinariju Benkovac koja je izgrađena 50-tih godina i to upravo po uzoru na francuske vinarije što je izazvalo posebno oduševljenje kod francuskog gosta.

Posebno ih se dojmio vinograd OPG Bože Bačića u Podgrađu gdje su također degustirali višestruko nagrađivana vina, a oduševljenje nisu krili ni šetnjom po Arheološkom nalazištu Asseria kao i pogledom s vidikovca Kamenjak iznad Vranskog jezera.

Gradonačelnik Branko Kutija tom je prigodom kazao kako je posjet francuskog političara dobra prilika da se Grad Benkovac u budućnosti zbliži s pojedinim oblastima u Francuskoj koja su prepoznatljiva po proizvodnji kvalitetnih i svjetski poznatih vina, a sve u cilju ostvarenja suradnje i educiranja domaćih vinara pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju čime bi se otvorili putevi za plasman Hrvatskih vina i na strana tržišta, posebno domaćih autohtonih sorti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...