Hackerski napad na mozak

Na konferenciji Usenix Security demonstiran je način (PDF dokument) na koji se komercijalno dostupna oprema za upravljanje računalom mislima može iskoristiti i za dobivanje informacija koje korisnik nije želio svjesno otkriti.

Oprema za upravljanje računalom mislima je komercijalno dostupna i relativno jeftina, a u osnovi je riječ uređaju koji radi na principu EEG-a (elektroencefalograf) koji se stavlja na glavu i pratećeg softvera koji interpretira signale iz mozga. Medicinska oprema za snimanje aktivnosti mozga je još uvijek vrlo skupa, no na tržištu su dostupna komercijalna rješenja za kućnu primjenu, poput Emotiva i Neurosky BCI-a, koja se (u SAD-u) prodaju za 200 do 300 dolara.

Komercijalna rješenje obično imaju sučelje koje omogućuje nezavisnim razvijateljima aplikacija korištenje rezultata aktivnosti mozga za svoje potrebe. Znanstvenici sa sveučilišta Oxford, Ženeva i Kalifornija razvili su program koji koristi te rezultate za otkrivanje povjerljivih podataka, poput lokacije doma, PIN-a bankovnih kartica, banke koju koristite, i datuma rođenja. Na uzorku od 28 ispitanika koji su dobrovoljno sudjelovali u istraživanju, no nisu znali o čemu je riječ, ustanovljeno je kako korištenjem ove tehnologije imamo 10 do 40% šansi za dobivanje korisnih informacija.

Eksperiment je temeljen na specifičnim uzorcima koje generira mozak kada prepoznaje nešto njemu ima određeno značenje, poput lica osobe ili alata potrebnog za obavljanje pojedine zadaće. Program koji su razvili znanstvenici radi na način da korisniku pokazuje slike zemljopisnih karata, banaka i PIN-ova bankovnih kartica, te bilježi kada se pojavljuju specifični uzorci. Zatim je relativno jednostavno proći kroz te podatke i s prilično velikom vjerojatnošću otkriti gdje korisnik živi, koju banku koristi, i koji mu je PIN kartice.

Kao moguće zloupotrebe ove tehnologije znanstvenici su naveli igre koje su dizajnirane kako bi izvukle osjetljive informacije i socijalni inženjering kako bi korisnik dobio lažni osjećaj sigurnosti. Naime, puno je teže izvući smislene informacije iz mozga ukoliko on zna da ga se napada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...