Na razgovor za posao došla s djetetom pa odmah izbačena!

Nezaposleni s područja Đakova i okolice, njih 12-ak koji su ovih dana bili pozvani na razgovor za posao prodaje usluga jednog telekomunikacijskog operatera, ostali su zgranuti grubim postupkom predstavnika tvrtke prema mladoj majci čiji je ‘krimen’, piše Novi list, što je na intervju došla s – djetetom!

‘Zar ćete s djetetom ići i na posao?!’ upitao ju je drsko i nadobudno mladi predstavnik poslodavca. Zbunjena žena odgovorila je da ima još jedno, također mlađe dijete, koje je bolesno i ostalo je s bakom pa je starije povela da rastereti stariju ženu. ‘Molim vas, samo izađite’, odgovorio je beskompromisno mladac nezaposlenoj majci, ne davši joj ni šansu za razgovor.

Ovo je samo još jedan primjer diskriminacije majki i žena na tržištu rada, ali, kako za Novi list navodi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, indikator je šireg društvenog konteksta.

‘Sigurna sam da mlada majka ne bi povela dijete na razgovor za posao da ga je imala kome ostaviti na čuvanje i da joj hitno ne treba posao. A sama činjenica da je majka ne smije biti razlog ne samo bezobraznom ponašanju pojedinaca, već i diskriminaciji prilikom zapošljavanja. Slučaj pokazuje da je briga za djecu danas još uvijek prepuštena isključivo majkama, o čemu svjedoče i dostupni podaci koje sam objavila u svom izvješću o radu za 2011. Hrvatskom saboru, a koji pokazuju poražavajuću činjenicu da su trudnice i žene koje su nedavno rodile žrtve spolne diskriminacije od strane poslodavaca. O tome sam govorila na okruglim stolovima vezano uz predstavljanje projekta o razvoju žena u ruralnim sredinama, gdje sam naglašavala važnost dostupnosti javnih servisa – jaslica i vrtića, svim zaposlenim ženama kako bi se rasterećene mogle posvetiti poslovnim obvezama i sve zahtjevnijim uvjetima na tržištu rada. Posebice stoga što su u RH i dalje snažne tradicionalne uloge u obitelji i neravnomjerna podjela kućanskih poslova. Svjedočimo daleko većem broju majki koje koriste različite oblike rodiljnog i roditeljskog dopusta, njih čak 97,42 posto ili 67.080 prema dostupnim podacima za 2011’, kazala je Ljubičić.

Osim osude pravobraniteljice, negodovanje zbog ovakvog postupka stiglo je i iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. ‘Diskriminacija je zabranjena, osobito u području rada i radnih uvjeta; mogućnosti obavljanja samostalne ili nesamostalne djelatnosti, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju te napredovanju; pristupu svim vrstama profesionalnog usmjeravanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije. Smatramo da je mlada majka bila stavljena u nepovoljan položaj na vrlo nekorektan i neprihvatljiv način’, ističu u Odnosima s javnošću HZZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...