Znate li tko je cura koja je s trona svrgnula Adele?

Mlada škotska glazbenica, punim imenom Emeli Adele Sande, svoje srednje ime nije imala prilike odabrati u umjetničke svrhe upravo zbog slavne imenjakinje i glazbene kolegice Adele i njezina planetarnog uspjeha. Riječ je o glazbenici koja piše i pjeva svoje uratke i uz to se može pohvaliti znanjem sviranja klavira

Emeli je prešla standardni put od lokalne glazbene senzacije do još jednog unosnog britanskog izvoznog proizvoda. Njezin debi album naziva ‘Our Version of Events’ već peti tjedan zaredom obara rekorde prodaje, što je rezultiralo micanjem s trona vokalne suparnice i sunarodnjakinje Adele. Rapidnom prodajom albuma prvijenca na britanskom tlu, Emeli se lagano približava tituli najprodavanije britanske zvijezde u ovoj godini.

Prvo što se može primijetiti kada je Emeli u pitanju njezin je jak i razarajući vokal, kojim se na početku svoje profesionalne karijere poslužila, kao javnosti nepoznata talentirana djevojka, koja će otpjevati s velikom lakoćom dionice refrena i učiniti svaku pjesmu na kojoj gostuje za par ljestvica boljom. Tako je svojim iznimnim glasovnim sposobnostima potpomognula treći hit singl ‘Diamond Rings’ britanskog repera Chipmunka, koji ih je lansirao na listu top 10 singlova britanskih glazbenih ljestvica.

Ovdje nije riječ samo o jednoj suradnji, Emeli je glas posudila i na singlu kuma grimea Wileyja na pjesmi ‘Never be your woman’, obradi singla britanske grupe White Town. Brojne kolaboracije s eminentnim imenima britanske R’n’B i grime scene polako ali sigurno su Emeli priskrbili određenu dozu publiciteta koji se pokazao dovoljnim da prijeđe granice Ujedinjenog Kraljevstva i kratku glazbenu karijeru dodatno potvrdi i na američkom tlu. Prethodnica Adele Emeli je prokrčila put i otvorila vrata američkog glazbenog tržišta. Radiofonični singl ‘Heaven’ kojim je Emeli najavila svoj debi album, oborio je s nogu američke slušatelje pozicionirajući se na prvo mjesto najprodavanijeg singla.

Osim kvalitetnog i snažnog vokala, Emeli je na prvom albumu ponudila lepezu emotivnih priča iz vlastitog pera s kojima se slušatelji mogu lako poistovjetiti, kao što je to slučaj s Adele pa se ispostavilo da je upravo ta činjenica jedan bitan faktor generalnog uspjeha. Svoj skladateljski talent Sande nije samo rezervirala za sebe; štoviše, tako je skladateljski talent pokazala kada su u pitanju pobjednice britanskih natjecanja, uzdanice Simona Cowella, Leona Lewis i Susan Boyle.

Emeli se do sada potvrdila kao uspješna pop glazbenica na koju se u budućnosti može računati. Debi album i probijanje glazbenog leda ostavila je daleko iza sebe i možemo pretpostaviti da će se, usprkos jakom izdavačkom divu Virginu koji bi joj mogao sputati glazbenu slobodu izražavanja, namećući određene glazbene obrasce koje mora izvršavati, omogućiti određeni komad glazbene slobode za daljnje razvijanje i uspješno eksperimentiranje s vokalnog i skladateljskog aspekta.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...