Nakon 10 godina neizdržive boli uklonili mu tumor

‘Mučio se s vrlo bolnim benignim tumorom, tzv. Tritonovim tumorom, od 2002. godine. Najprije ga je trebalo skinuti s morfija koji je uzimao zbog jačine bolova. Doslovno je najprije prošao apstinenciju’, kaže ortopedski kirurg i ravnatelj biogradske bolnice dr. Branko Uhoda.U Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu izvedena je prva endoskopska operacija kralježnice u Hrvatskoj, i to na 67-godišnjem pacijentu iz Zadra koji je imao tumor korijena leđne moždine. To je prvi takav zahvat ne samo u Hrvatskoj nego na prostoru cijele jugoistočne Europe. Pacijent je prethodno u drugim bolnicama u Hrvatskoj pet puta operiran klasično.

Pacijent bio na morfiju

“Mučio se s vrlo bolnim benignim tumorom, tzv. Tritonovim tumorom, od 2002. godine. Najprije ga je trebalo skinuti s morfija koji je uzimao zbog jačine bolova. Doslovno je najprije prošao apstinenciju”, kaže ortopedski kirurg i ravnatelj biogradske bolnice dr. Branko Uhoda, koji je s dr. Alfiom Poropatom izveo endoskopsku operaciju kralježnice.”Primijenili smo tzv. metodu dorzalne endoskopske foraminoskopije, dakle minimalnu invazivnu kirurgiju kralježnice, pa pacijent ima rez veličine dva milimetra. Ulaskom endoskopom kroz otvor, kamerom smo locirali tumor. On je bio veličine glave pribadače, na takvome mjestu da stvara neizdržljivu bol”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Uhoda objasnivši potanje da se, nakon preoperativne pripreme i preciznog određivanja koordinata pomoću pokretnog rendgena, ušlo posebnim instrumentarijem u otvor (foramin) kralježnice optičkim instrumentom, te se pod kontrolom oka obavila resekcija tumorskog tkiva – Tritonova benignog tumora, koji je jako bolan.

Bez oporavka i bolova

Na kraju se injektirao poseban lijek da se dodatno smiri upala peritumorskog tkiva.Pacijent je operiran u petak te, za razliku od klasičnih operativnih zahvata, nema potrebu za oporavkom, niti ima bolove. Operacija je izvedena u lokalnoj anesteziji, a pacijent je isto poslijepodne hodao.Dr. Uhoda i dr. Poropat su edukaciju za izvođenje ovakvih operacija na kralježnici prošli u Švicarskoj, na Ortopedskoj sveučilišnoj klinici u Zürichu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...