Podatkovno staklo iz Hitachi-a

Ako vam je dosta prebacivanja datoteka s jednog uređaja na drugi kao i riskiranja gubitaka podataka, ona Hitachi ima rješenje.

Naime, u Hitachi-ju kažu da su ove probleme riješili novim sustavom pohrane podataka, koji bi trebao podatke sačuvati i do 100 milijuna godina. Funkcioniranje sustava zasniva se na urezivanje sitnih točaka laserom na četiri tanka sloja kvarcnog stakla, koje kasnije mogu očitavati običnim optičkim mikroskopom.

Ovakav način čuvanja podataka otporan je na vodu, vrućinu te većinu zračenja i kemikalija, a u Hitachi-ju tvrdi su podaci postojani i čitljivi nakon izlaganja ove vrste memorije temperaturi od 1927°C u trajanju od dva sata.

Jedan kvadratni inch (1 inch iznosi 2.54 cm) može sadržavati do 40 megabajta (MB) podataka, samo 5 MB više kvadratnog inča običnog CD-a, što bi zapravo značilo da će se ovaj način čuvanja podataka, vjerojatno, koristiti samo u svrhu arhiviranja.

Cijeli koncept Hitachi je osmislio početkom 2009. godine, a najveći problem koji se čini riješen bila je brzina zapisivanja podataka.

Prve komercijalne verzije ove memorije očekuju se tijekom 2015. godini po još uvijek nepoznatoj cijeni uz pretpostavku kako će zbog prateće opreme za zapisivanje i čitanje biti iznimno isoka. Uzevši u obzir trajnost, cijena će zbog te činjenice biti prihvatljiva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...