Aspirin može smanjiti rizik od agresivnog oblika raka jajnika

Novo istraživanje pokazuje da žene koje redovito koriste lijekove za ublažavanje bolova, posebno aspirin, imaju smanjen rizik od serozne vrste raka jajnika – agresivnog karcinoma koji napada površinski sloj jajnika. Studija objavljena u Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, časopisu Nordijske federacije društava za porodiljstvo i ginekologiju, izvještava da drugi lijekovi protiv bolova, drugi protuupalni nesteroidni lijekovi i paracetamoli (acetaminofeni) ili drugi analgetici nisu smanjili rizik od raka jajnika.

Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki zloćudni tumor i peti po uzroku smrtnosti od raka u žena u razvijenim zemljama. Prijašnje studije su pokazale da Danska ima jednu od najviših stopa incidencije i smrtnosti i to 11, odnosno 7 na 100 tisuća žena. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine se kod 20 tisuća žena u SAD-u dijagnosticira rak jajnika, od čega se u 90% slučajeva javlja kod žena starijih od 40 godina, a najviše kod žena sa 60 i više godina.

“Rak jajnika ima visoku stopu smrtnosti. Od vitalne je važnosti razumjeti koji su čimbenici uključeni u razvoj te bolesti te provoditi istraživanja na planu preventivne intervencije”, rekla je glavna autorica dr. Susanne Kjaer u Istraživačkom centru Danskog društva za rak. “Naša studija ispituje ulogu analgetika u razvoju raka jajnika.”

Za ovu su studiju istraživači koristili podatke iz istraživanja malignog raka jajnika (MALOVA). To je bila kontrolna studija slučaja temeljena na ispitivanju raka u danskih žena u razdoblju od 1995. do 1999. godine. Tim je analizirao podatke o 756 žena s rakom epitelnog sloja jajnika, klasificiranih prema vrsti tumora žljezdanog tkiva (adenokarcinoma), od čega su 447 bili serozni, 138 mucinozni, a 171 druge vrste. Slučajnim odabirom iz opće populacije formiran je kontrolni uzorak od 1564 žena u dobi između 35 i 79 godina. Provedeni su osobni intervjui kako bi se utvrdio status uzimanja analgetika.

Nalazi pokazuju da se u žena koje redovno uzimaju analgetike smanjio rizik od seroznog raka jajnika (omjer = 0,60). Istraživači nisu pronašli smanjenje rizika od raka jajnika u žena koje redovito koriste druge lijekove protiv bolova ili acetaminofene.

Dr. Kjaer zaključuje: “Naši rezultati upućuju na mogući zaštitni učinak uporabe analgetika na rizik od raka jajnika. Međutim, korištenje te prednosti treba dobro odvagnuti zbog štetnog djelovanja lijekova protiv bolova, kao što su rizik od krvarenja i peptički ulkus.” Autori preporučuju da treba provesti šira istraživanja, koje će točno procijeniti dozu, učestalost i duljinu uzimanja lijekova protiv bolova, kako bi se razumio utjecaj analgetika na rak jajnika.

U svom uvodniku, također objavljenom u ovomjesečnom broju istog časopisa, dr. Magnus Westgren iz Sveučilišne bolnice Karolinska u Stockholmu u Švedskoj, slaže se s autorima studije da su imperativ strategije za sprečavanje raka jajnika. Dr. Westgren razmatra preventivne postupke kao što je bilateralna salpingektomija – uklanjanje jajovoda – kod žena s rizikom za nastanak raka jajnika.

“Ako informiramo žene o mogućnosti obavljanja bilateralne salpingektomije ponovljenim carskim rezom radi prevencije raka jajnika, vjerojatno će se mnoge odlučiti za taj postupak”, piše dr. Westgren. On smatra da bi se ginekolozi trebali dogovoriti o promjeni politike i provođenju nasumičnih pokusa kako bi se bolje razumjelo na koji način bilateralna salpingektomija može smanjiti rizik od raka jajnika piše Znanost.com

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...