Berlusconija osudili na četiri godine zatvora zbog utaje poreza

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u petak je osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza. Corriere della sera javlja kako je završeno suđenje u aferi Mediaset, a radi se o prijevari teškoj 10 milijuna eura.

Prema optužnici su Berlusconija teretili da je kao vlasnik televizijske mreže Mediaset, u kojoj je njegov sin radio kao zamjenik predsjednika, prekršio zakone o porezu prilikom kupovine prava za prikazivanje holivudskih filmova i televizijskih show programa. Silvio i njegov sin su prijevaru izveli napuhivanjem računa transakcija između 2004. i 2005. godine.

Proces suđenja trajao je šest godina na sudu u Milanu, a osim Berlusconija osuđen je Frank Agrama i to na tri godine te Fedele Confalonieri. Berlusconi je osim zatvora dobio i zabranu rada u javnim poslovima. Tužiteljstvo je tražilo zatvorsku kaznu od tri godine i osam mjeseci, ali mu je sudac ipak odlučio dati višu kaznu.

Silvio Berlusconi (76) je u studenom prošle godine podnio ostavku na mjesto talijanskog premijera zbog krize koja nije zaobišla ni Italiju. Beslusconi je bio u vrhu talijanske politike čak 18 godina, a dosad se njegovo ime našlo u mnogim aferama povezanima sa seks skandalima, korupcijom i utajom poreza.

 

 

Berlusconijeve afere

Berlusconiju se sudi ili se sudilo u nekoliko slučajeva. Između ostalog, teretili su ga da je surađivao s mafijom, varao na porezu, za korupciju te da je podmićivao policajce i suce. U tri slučaja su optužbe odbačene i to zato što je Berlusconijeva većina, dok je bila na vlasti, u parlamentu izglasavala zakone kojima se skraćivalo vrijeme odnosno, rok za donošenje presuda. Zbog toga nije kažnjavan sve do sada, osim jednom kada je proglašen krivim za lažno svjedočenje 1990. godine.

 

 

Seks s maloljetnicom

Silvio Berlusconi je u veljači 2011. optužen za seks s maloljetnicom Karima El Mahroug poznatijom kao Ruby. Terete ga sa s njom seksao između veljače i svibnja 2010. godine. Također ga terete da je svoj politički utjecaj koristio kako bi taj slučaj zataškao. Tužitelji tvrde da je nagovorio policiju da Ruby puste iz pritvora u kojem je bila zbog krađe tvrdeći da je ona unuka Hosnija Mubaraka.

 

 

Objavljivanje tajnih snimki

U veljači 2012. godine tužitelji u Milanu su Berlusconija optužili da je objavio povjerljive snimke. Snimke razgovora su objavljene u novina Il Giornale koji je u vlasništvu Berlusconijevog brata. Riječ je o povjerljivom razgovoru Antonija Fazija, guvernera talijanske narodne banke i talijanskog političara Piera Fassina. Objavljivanjem snimke su prekršena sigurnosna pravila, a vjeruje se kako je razgovor objavljen da bi se diskreditirali Berlusconijevi politički neprijatelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...