Bilač: “Kerum treba podmiriti Mucalov minus iz svog džepa”

Cirkus u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, sada je očito, trajat će točno koliko i cirkus u samom gradu Splitu – dakle, pune četiri godine mandata gradonačelnika Željka Keruma.

Druga najvažnija kazališna kuća u državi trenutno je na ‘automatskom pilotu’: nema intendanta, propao je i šesti po redu natječaj za njegovo imenovanje, a istekli su čak i zakonski rokovi za novo imenovanje Duška Mucala za vršitelja dužnosti u idućih šest mjeseci. Glumci, sindikat i Radničko vijeće prosvjeduju, obveze se gomilaju, a jedino se predstave po inerciji i dalje održavaju.

Opći kaos potaknula je predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, koja kroz cijelo ljeto nije sazvala sjednicu kako bi se odlučilo o natječaju ili barem imenovalo Mucala za v.d.-a. Na sjednici koja je konačno započela ovog četvrtka točka o situaciji u HNK stavljena je iza četrdesetog mjesta, na što su HDZ-ovci prosvjedovali i tražili da se o tome odmah raspravi. Nije prošlo, Nevenkin dnevni red usvojen je zahvaljujući glasu Joška Dvornika iz HNS-a, pa serasprava o HNK-u očekuje tek iduće srijede.

‘Duško Mucalo napravio je dug od dva i pol milijuna kuna, pa predlažemo da ga gradonačelnik Kerum podmiri iz vlastitog džepa’, kazala je Sanja Bilač na HDZ-ovoj konferenciji za novinare posvećenoj ovoj temi. Bilo je zanimljivo vidjeti Bilač u prostorijama HDZ-a zajedno s cijelim vodstvom splitskog ogranka jer je mjesecima trajala njihova svađa upravo oko odnosa prema Kerumu. Čini se da se uoči izbora zbijaju redovi, pa je moguće da Bilač bude čak i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu – makar je na konferenciji za novinare rečeno da će odluka o tome biti objavljena za otprilike dva tjedna.

‘Gradsko vijeće funkcionira na rubu zakonitosti, mi želimo prodrmati vijećnike i gradsku vlast i prekinuti agoniju u Hrvatskom narodnom kazalištu. Sramotan je ovakav odnos prema jednom od gradskih simbola’, kazao je šef splitskog ogranka Petar Škorić. On smatra da je i na odnosu prema ovoj temi dokazana sprega Kerumovog HGS-a s SDP-om i HNS-om.

‘Radi se i o neodgovornom upravljanju, neradu i nezanju, a vjerojatno ćemo tek nakon lokalnih izbora doznati pravo stanje financija u HNK-u. Napravljena je farsa s pet poništenih natječaja kako bi se konstantno održavalo izvanredno stanje i kako bi se Mucalu omogućio ostanak na mjestu intendanta još neko vrijeme’, kazao je Škorić.

HDZ-ovci smatraju da bi za vršitelja dužnosti intendanta trebalo imenovati Tonča Bilića, za kojeg se u natječaji ionako izjasnilo Kazališno vijeće. S druge strane, gradska vlast tvrdi da Mucalo i dalje može biti vršitelj dužnosti iako mu je šestomjesečni mandat istekao te iako su protekli i rokovi za ponovno imenovanje. U Banovini smatraju da se radi o ‘automatizmu’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...