Bolja im hladna Kanada, nego budućnost u Hrvatskoj

Dok se Hrvatska sve više približava brojci od 330.000 nezaposlenih, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za rujan, čak je 95.379 nezaposlenih mlađih od 24 godine, javnost sve više bruji o novom hrvatskom iseljeničkom valu – trbuhom za kruhom kreće naraštaj od 18 do 35 godina, upozorava Glas Slavonije.

Osječki dnevnik u priči kako mladi više ne razmišljaju o budućnosti u Hrvatskoj, nego razmišljaju o odlasku, prije svega u Kanadu, podsjeća i na činjenicu da je Facebook grupa poput ‘Mladi napustimo Hrvatsku’ u nešto više od mjesec dana skupila više od 42.000 ‘lajkova’, dok stranica ‘Working Holiday in Canada (for Croatians only)’ broji čak 4000 članova. Istovremeno, ‘International Experience Canada’ na Facebooku je ‘lajkalo’ 1500 korisnika.

U potrazi za boljim životom i Slavonci i Baranjci, navodi Glas Slavonije, posljednjih godinu dana uglavnom završavaju na ideji o odlasku u Kanadu, koja im je postala ‘obećana zemlja’. Navodno se u posljednje vrijeme samo s područja Valpovštine odselilo više od 300 osoba. Najveći dio njih je s područja Belišća.

Među Belišćanima koji su dosad već napustili svoj rodni grad, i 25-godišnja je Marija i njezin 24-godišnji suprug Dario, koji su samo tjedan dana nakon vjenčanja sjeli u avion i krenuli put Kanade.

‘Otada je prošlo pet mjeseci i oboje kažu da su zadovoljni životom na drugom kontinentu. Nakon dolaska u Kanadu, mjesec i pol dana živjeli su u prihvatnom centru, a sada žive u iznajmljenom stanu u kojem režije (stanarina i grijanje) iznose 530 dolara mjesečno, dok se struja još posebno plaća. U međuvremenu su dobili i radnu dozvolu na rok od tri godine i sada traže posao. Sve do tada, od države, kao par, primaju pomoć za uzdržavanje u visini od približno 1000 eura mjesečno, dok obitelji s djecom dobivaju nešto više. Kažu da to za kanadske pojmove nije neka velika svota, ali može se preživjeti. No iznos koji su dobili, morat će vratiti čim pronađu stalan posao’, ispričala je Marijina majka Branka.

Mladi bračni par je cijeli proces pripreme za odlazak u Kanadu obavio u dva tjedna preko jedne osječke agencije. Nakon niza provjera i dokaza da u Hrvatskoj za sobom ne ostavljaju nikakve ‘repove’, bez problema ušli su u novu državu i dobili radnu i boravišnu dozvolu.

Belišćani su danas u Montrealu, druže se s brojnim doseljenicima iz Hrvatske, a njihova je poruka da više ne razmišljaju o budućnosti u Hrvatskoj, nego isključivo u Kanadi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...