Bugarin zbog školjke proveo 18 dana u hrvatskom zatvoru?!

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova uskoro će pokrenuti novi servis ‘online konzul’ s ciljem informiranja bugarskih državljana o mogućim opasnostima koje im prijete u inozemstvu. Taj potez reakcija je na slučaj Dimitrija Bojanova koji je proveo 18 dana u hrvatskom zatvoru jer je sa lokalne plaže uzeo praznu školjku i ponio je kući kao suvenir, piše EurActiv.rs, srpsko sjedište portala EurActiv, posvećenog aktivnostima EU-a čiji je sadržaj dostupan na 12 europskih jezika.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova već je pokrenulo disciplinski postupak protiv bugarskog konzula u Hrvatskoj koji nije uspio zaštiti Bojanova, piše EurActiv.rs.

Glasnogovornica ministarstva Vesela Černeva rekla je lokalnim medijima da će se na internet stranici ministarstva idućih dana objaviti detaljne informacije o drugim zemljama.

Srpski turisti u Hrvatskoj, koji su prethodno pročitali informacije o putovanjima na stranici srpskog ministarstva vanjskih poslova, možda ne bi ponijeli školjku. U dijelu koji se odnosi na Hrvatsku stoji da je za iznošenje zaštićenih primjeraka divlje flore i faune iz te zemlje potrebna posebna dozvola, navodi EurActiv.rs.

 

‘Ugroženi srpski turisti u Hrvatskoj’

Građanima Srbije koji kreću na put u Hrvatsku ministarstvo savjetuje ‘izuzetan oprez i krajnje suzdržano ponašanje’ iako je smanjen broj incidenata. Kako se navodi, gradovi u kojima može doći do ugrožavanja sigurnosti građana Srbije su Split, Knin, Zagreb, Osijek, Vukovar, Sisak, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Zbog toga, treba izbjegavati putovanje autobusima sa srpskim tablicama kroz te gradove.

Ako je nužno, treba parkirati isključivo na osiguranim parkiralištima. Građanima Srbije koji putuju u Hrvatsku se savjetuje i da izbjegavaju razgovore o politici, osobito iz nedavne prošlosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...