Clinton pohvalila suradnju, a kritizirala ulagačku klimu

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je stigla u prvi posjet Zagrebu. Sastala se premijerom Zoranom Milanovićem, ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić te predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.

Razgovarali su o ulozi Hrvatske kao saveznika u NATO-u, njezinu ulasku u Europsku uniju sljedeće godine te o gospodarskim odnosima dviju zemalja. Kao sto se i očekivalo, naglasila je kako Hrvatska ostalim zemljama regije može služiti kao model. U nizu pohvala iznimno pozitivnim je ocijenila odnos Hrvatske prema manjinama, posebno prema Romima

‘Iako smo veličinom neusporedivi, veze nas čvrsto prijateljstvo i partnerstvo. Zahvalio sam SAD-u na svemu sto su učinili za nas. Danas smo punopravna članica NATO-a, a uskoro i EU. Dakako, postoji prostor za širu suradnju. Veliki je interes s američke strane za gospodarsku suradnju. Razgovarali smo i o suradnji u okviru NATO saveza. Naglasili smo da je nastavak procesa proširenja EU od vitalnog interesa za RH. Ovo je bio otvoren i pozitivan razgovor’, kazao je predsjednik Ivo Josipović nakon razgovora s američkom državnom tajnicom.

‘Čast mi je biti ovdje po prvi put u službenom posjetu. Na oba sastanka s premijerom Milanovićem i ministricom Pusić smo razgovarali o ključnim interesima na kojima radimo zajedno, a to su mir i stabilnost. Više od 20 god. SAD stoji uz vas. Pomogli smo vam da prevladate rat i postignete mir. Odlučili ste postati članicom NATO-a i EU. Danas ste punopravna članica NATO-a i uskoro EU-a. Drugim zemljama možete služiti kao model’, kazala je Clinton.

Pohvalila je Hrvatsku da uspješno radi na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, pozitivnim je ocijenila stav prema manjina, a posebno odnos prema romskoj zajednici, sto je jedan od najvećih izazova u EU.

Clinton je ohrabrila Hrvatsku da podijeli iskustva sa susjedima, upozorila je da je hrvatsko gospodarstvo nešto na čemu još treba raditi. ‘Morate i dalje raditi na ekonomiji. Imate političku volju i ustrajnost da ostvarite gospodarske ciljeve’, rekla je Clinton, te je također pohvalila hrvatsko sudjelovanje u okviru NATO-a, posebno naglašavajući ulogu u Afganistanu, te sudjelovanje u sklopu UN-a i mirovnih snaga EU-a.

‘Vezano za poduzetniku klimu – imate razvijenu infrastrukturu, obrazovane ljude, obećavajući geografski položaj, ali i veliku stopu nezaposlenosti mladih. Imate veliki Potencijal za ulaganje, a mi vas potičemo da promijenite ulagačku klimu. Dakle, potencijal je tu ali moraju postojati i trajne ekonomske reforme. Govorim vam to zbog vas, a ne zbog nas’, zaključila je Clinton.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...