Crna kutija otkrila – Kapetan Schettino je kriv za brodolom: “Roberto, zajebao sam! Vidi, umirem ovdje!”

Snimke iz crne kutije nasukanog kruzera Costa Concordia otkrile su da je kapetan broda Francesco Schettino, koji je optužen za brodolom, ubojstvo i napuštanje broda prije putnika, bio svjestan svoje krivnje za tragediju. Na jednoj od snimki čuje se kako Schettino kolegi telefonom govori da je “zajebao”, samo nekoliko trenutaka prije nego što se kruzer nasukao.

“Roberto, zajebao sam! Vidi, umirem ovdje”, kazao je Schettino. Crna kutija otkriva da je Schettino od kormilara tražio da se približi obali kako bi pozdravio stanovnike otoka Giglio. Nakon udara je povikao: “Zar tonemo? Ne razumijem. U što smo to udarili?”.

Jedan od oficira je zatim prokomentirao: “Htio je pozdrav. Eto mu ga”. Na saslušanju u gradu Grosseto Schettino je insistirao na tome da nije ništa loše učinio. Njemačkom paru koji je preživio brodolom u sudnici je rekao da “ne trebaju na njega biti bijesni, jer je on svojim postupkom spasio život i njima i brojnim drugim putnicima”.

Nakon saslušanja, sud će donijeti odluku hoće li se Schettinu suditi. Stručnjaci koji su dali svoje iskaze izjavili su kako nema sumnje da bivši kapetan Costa Concordije nije na vrijeme dao uzbunu za alarm. U brodolomu koji se dogodio 13. siječnja smrtno su stradala 32 putnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...