Djecu prevoze neispravni autobusi i umorni vozači

Čak je svaki treći školski autobus zatečen u prekršaju u inspekciji što su je nakon početka školske godine proveli inspektori cestovnog prometa. Od ukupno 446 autobusa koji prevoze učenike u 303 škole u Hrvatskoj, njih je 155 bilo u prekršaju, stoji u izvješću Službe inspekcije cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Tijekom rujna inspektori su pročešljali školske autobuse u svih 20 županija i Gradu Zagrebu, u vlasništvu 127 prijevoznika. Dva su autobusa isključena iz prometa, kod 21 vozila inspekcija je zatražila otklanjanje nedostataka, a u tri slučaja donijeta je zabrana obavljanja prijevoza. Izdano je ukupno 11 prekršajnih naloga i podignuto 13 optužnih prijedloga.

 

Pritisak javnosti

Nakon što je 2008. godine pod pritiskom javnosti donesen pravilnik koji strogo propisuje koju opremu moraju imati autobusi koji prevoze školsku djecu, a nadležne vlasti zajamčile njegovu striktnu provedbu, šokantno je da i je danas u voznom parku koji prevozi školarce svako treće vozilo u prijestupu. Zbog više prometnih nesreća u kojima su stradavali školarci, tada je propisano da se školska djeca smiju prevoziti samo u autobusima koji imaju naslone za glavu i ruke, sigurnosne pojaseve, servo-volan, vatrogasne aparate… Broj prekršaja danas je čak i u porastu, jer je utvrđeno 30-tak prekršaja više nego primjerice 2010. godine. Dvadesetak se prekršaja odnosilo na nepoštivanje Zakona o radnom vremenu, što znači da su djecu vozili premoreni vozači, dok je čak 136 prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

 

Ponašanje prijevoznika

– Ovi su podaci zabrinjavajući i poražavajući. Očito je da postojeći sustav prijevoza nije dobar ni siguran za djecu. Zatražit ćemo da nam Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dostave rezultate nadzora i izvijeste o ishodima. Nažalost, očito je da pojačani nadzor prijevoza učenika, kao ni prekršajni postupci, nisu dovoljni da bi utjecali na ponašanje prijevoznika – ocjenjuje zamjenica pravobraniteljice za djecu, Ester Radmilo.

U Uredu pravobraniteljice upozoravaju da je dužnost osnivača i ravnatelja škola da vode računa o sigurnosti autobusa kojima se prevoze djeca te da u slučaju kršenja odredbi o prijevozu djece trebaju raskinuti ugovore o prijevozu s tim prijevoznicima. Pomoglo bi, kažu, i da se protiv prijevoznika primjeni zabrana obavljanja određenih djelatnosti ili poslova.

 

Upozorenje ministarstva

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je apel svim roditeljima i građanima koji uoče propuste u sigurnosti prijevoza učenika da na to upozore ravnatelje škola, odnosno županije kao osnivače škola, a obavijest pošalju i ministarstvu.

Od početka školske godine ministarstvo nije zaprimilo niti jednu prijavu roditelja koja bi se odnosila na sigurnost školskih autobusa. Obzirom da se značajan broj školske djece prevozi autobusima, podržavamo kontinuirani rad na poboljšanju standarda prijevoza školske djece jer je i najmanji pomak u sigurnosnim standardima za ta vozila od velike važnosti, poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...