Država će poticati gradnju golf terena

Lokalna samouprava ubuduće će sama odlučivati o tome koliko će graditi hotelskih, a koliko apartmanskih kreveta u svojim turističkim, takozvanim T1 i T2 zonama. Naime, prema novom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji država više neće striktno definirati omjer od 30 naprema 70 posto hotelskih i apartmanskih kreveta, već odluku prepušta općinskoj i gradskoj vlasti. Osim toga, turističke će tvrtke, kada se donese novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, moći zatražiti prioritetne koncesije na pomorskom dobru unutar turističkih zona u kojima posluju, a najavljuju se i ekskluzivne koncesije.

Poticat će se i gradnja golf terena koja će moći čak proglasiti investicijama od posebnog interesa. Međutim, zelene površine unutar golf igrališta više se neće tretirati kao građevinsko zemljište čime će zakonodavac nastojati ograničiti preizgrađenost golf igrališta i njihovo pretvaranje u apartmanska naselja, a to je u Hrvatskoj već bio slučaj. Ove su novosti najavljene jučer na Danima hrvatskog turizma (DHT) gdje je održan tradicionalni sastanak turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade. Uz domaćina, ministra turizma Veljka Ostojića, na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te zamjenica ministra graditeljstva Anka Mrak-Taritaš.

Raspravu su obilježile investicije u turizam, ali i zapuštena vojna imovina te ostala turistička infrastruktura koja nikad nije vraćena u funkciju. Da bi se to promijenilo Vlada planira porez na imovinu uvesti i lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ali i državi, najavio je Grčić.

Potpredsjednik Vlade je, naime, govoreći o upravljanju javnom imovinom u kojoj također »ima ruševina«, istaknuo kako je nužno napraviti korak na svim razinama kako bi se ta imovina konačno privela svrsi.

– Na taj način, uz ostalo, želimo prisiliti lokalnu samoupravu da na  prave registre i dalje definiraju što će napraviti s tom imovinom u  kojoj je mnogo turističke infrastrukture, rekao je potrpredsjednik Vlade ne iznoseći detalje same provedbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...