Eurozona na rekordnoj razini nezaposlenosti: I Njemačku udario val krize

Najstabilnija ekonomija Europe čini se da plaća danak svjetskoj krizi kao i krizi u eurozoni. Naime, danas je objavljeno kako je u Njemačkoj nezaposlenost u listopadu porasla za 20 tisuća u odnosu na rujan. Riječ o brojci koja je veća od očekivane što svakako zvoni na uzbunu. Njemačka je sada opasno blizu najniže razine nezaposlenosti koja je uslijedila nakon ujedinjenja.

“Revidirani podaci su pokazali da je stopa nezaposlenosti u rujnu porasla na 6,9 posto sa 6,8% posto u kolovozu, dok je u listopadu ostala nepromijenjena”, navodi se u izvještaju. Tek za usporedbu valja naglasiti kako je stopa nezaposlenosti u eurozoni na rekordnoj razini. Broj nezaposlenih prešao je brojku od 18,2 milijuna.

 

Nezaposlenost mladih prelazi 50 posto

Nezaposlenost unutar eurozone dosegla je rekordnu razinu od 11.6 posto, objavio je danas Eurostat. Najveću razinu nezaposlenosti i dalje ima Španjolska s 25,6 posto, Grčka je odmah tu blizu s 25.1 posto.

“Ono što zabrinjava da i u Grčkoj ali i u Španjolskoj koji su zapravo epicentri krize u Eurozoni nezaposlenost mladih prelazi 50 posto”, zabrinuti su ekonomski analitičari.

Najniža stopa nezaposlenosti zabilježena je u Austriji i iznosi svega 4,5 posto. I Njemačka je smještena u sam vrh ljestvice prema broju zaposlenih – stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosi 5,5 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...