Fuele i Erjavec na sastanku u Luksemburgu: Može li EU pronaći rješenje za spor s Ljubljanskom bankom?

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele danas bi se trebao sastati sa šefom slovenske diplomacije Karlom Erjavcem u Luxembourgu i to na zahtjev Ljubljane, a tema razgovora trebala bi biti rješavanje problema Ljubljanske banke.

Slovenija je ranije izrazila kako od Hrvatske traži povlačenje punomoći dvjema hrvatskim bankama u tužbi protiv Ljubljanske banke, prijeteći da bi, ako se to ne dogodi, u pitanje mogla doći ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora.

Erjavec je prošlog tjedna ministirici Vesni Pusić uputio pismo u kojem je istaknuo kako je najbolje da se problem rješava u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu, što je ranije predložila Pusić. Dodao je da tim prijedlogom dvije zemlje potvrđuju stajalište da je pitanje Ljubljanske banke nastalo zbog raspada nekadašnje zajedničke države i da ga zato treba rješavati u okviru sukcesije.

S druge strane, Europska komisija smatra da je to bilateralno pitanje koje nije predmet procesa proširenja. Na sastanku ministara vanjskih poslova u Luxembourgu kao promatrač će sudjelovati i ministrica Pusić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...