Zbog poreza

Google će blokirati francuske medije?

Tamni način

Američki internetski div Google francuskoj je vladi najavio mogućnost prestanka navođenja francuskih medija ako bi za to morao plaćati porez koji zahtijevaju medijski izdavači i kojem je sklona francuska ministrica kulture.

Francuski izdavači u rujnu su od vlade zatražili prijedlog zakona kojim bi pretraživači poput Googlea plaćali naknadu u slučaju korištenja njihovih tekstova. Prijedlogom zakona bi se pretraživačima nalagalo plaćanje svakog čitanja pojedinog teksta na koji u pretraživanju usmjere surfera, a kazna za neplaćanje ide do tri godine zatvora i 300 tisuća eura novčane kazne.

Google ‘ne može prihvatiti’ da se uspostavom takve odredbe “dovede u pitanje sam njegov opstanak, te bi zbog toga bio primoran prestati navoditi francuske izvore”, stoji u priopćenju koje je Google ovog mjeseca poslao nekolicini francuskih ministarstava.

Američki pretraživač podsjeća u priopćenju da ‘svakog mjeseca preusmjeri četiri milijarde ‘klikova’ prema internetskim stranicama francuskih izdavača’. Smatra da se prijedlogom zakona ‘zapravo želi zabraniti navođenje nekomercijalnih izvora’.

‘Takav bi zakon u konačnici ograničio pristup informacijama, smanjio broj francuskih internetskih stranica čiji se sadržaj navodi, ali i zakočio inovativnost’, smatra Google.

Ostavi komentar koristeći Facebook