Hoće li Hrvatska zabraniti pušenje u autima?

U zrakoplovima je dim cigarete zabranjen još 70-ih godina prošlog stoljeća, a uskoro bi pušenje moglo biti zabranjeno i u automobilima.

Paljenjem automobila, mnogi odmah upale i cigaretu. U malom prostoru od dima cigarete stvara se otrovna koncentracija ugljičnog monoksida.

– Pa naravno zato što koncentracija svih tih štetnih tvari, pogotovo ugljičnog monoksida, znatno veća u zatvorenim i manjim prostorima. Time se ne samo kod ljudi koji aktivno puše, nego i kod pasivnih pušača pojačava oštećenje – kaže dr. Iverka Brigljević iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Pušenje u automobilu loše utječe na srce i krvožilni sustav. Smanjuje i vidljivost vozača, a da ne govorimo koliko šteti djeci.

– Pušač sam inače, ali čini mi se da to ometa vožnju. To je u biti u nivou hranjenja, ispijanja bilo kakvih napitaka. Mislim da bi bilo dobro zabraniti – rekla je za Dnevnik.hr jedna vozačica.

Pušenje je jedan od najčešćih uzroka sudara. Po uzoru na britanske liječnike i naši liječnici traže zabranu pušenja u automobilima. Svejedno je je li zabrana u kafićima, restoranima ili automobilima razlike nema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...