HŽ podijeljen na tri samostalne tvrtke

Statusni i strukturni dio promjena sustava HŽ-ova holdinga predviđenih Programom restrukturiranja završen je s današnjim danom i počinje nova faza u organizaciji željeznice u Hrvatskoj, prema kojoj će od 1. studenog postojati tri zasebne i samostalne tvrtke – HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, objavljeno je danas iz HŽ-a.

HŽ Infrastruktura će se baviti obnovom i modernizacijom pruga te upravljanjem prometom, a njezino će redovito poslovanje, u skladu sa Zakonom o željeznici, biti financirano iz državnog proračuna.

HŽ Putnički prijevoz je operator putničkog prijevoza. Cilj tvrtke je održivo tržišno poslovanje uz minimalne subvencije iz državnog proračuna za pruge koje su u javnom interesu, a čiji prihod ne pokriva troškove.

HŽ Cargo je operator teretnog prijevoza čiji je cilj poslovanja održivo tržišno poslovanje na liberaliziranom tržištu, bez subvencija iz proračuna, navodi se u priopćenju.

Iz HŽ-a pritom navode da se 1. studenog tako otvara novo poglavlje u povijesti željeznica, jer će postojati tri zasebne i samostalne tvrtke, koje će tražiti novu priliku za poslovanje na liberaliziranome tržištu željezničkih usluga.

Inače, hrvatska je Vlada 11. listopada dala prethodnu suglasnost za pripajanje društva HŽ Holding društvu HŽ Infrastruktura, čime je omogućeno ukidanje HŽ Holdinga, te suglasnost o prijenosu poslovnih udjela HŽ Carga, HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza na državu.

Skupština HŽ Holdinga je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o pripajanju tog holdinga društvu HŽ Infrastruktura, naveli su iz HŽ-a u opširnoj informaciji o trenutnom statusu provedbe programa restrukturiranja.

U proteklom se razdoblju taj program provodio predviđenim tijekom i dinamikom te u skladu s planom aktivnosti, i to na području statusnih promjena, organizacijske racionalizacije te smanjenja materijalnih prava zaposlenika u kolektivnim ugovorima. Financijsko konsolidiranje povezanih društava HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga, kao i financiranje zbrinjavanja zaposlenika koji su racionalizacijom poslovnih procesa proglašeni viškom, određeno je procedurama Zakona o javnoj nabavi, odnosno natječajima za nabavu financijskih sredstava, čija se realizacija očekuje u drugoj polovini studenoga, navode iz HŽ-a.

Po podacima koje iznose, Uprava HŽ Infrastrukture je početkom ovog tjedna donijela odluku s popisom 398 radnika kojima sporazumno prestaje radni odnos uz isplatu poticajne otpremnine, HŽ Putnički prijevoz je izradio prijedlog liste potencijalnog viška radnika na kojem je 68 radnika, a još je u tijeku javno oglašavanje podnošenja zahtjeva za dobrovoljni odlazak uz poticajne otpremnine, uključujući i radnike HŽ Vuče vlakova, i trenutno je zahtjev podnijelo stotinjak radnika. Poziv za podnošenje zahtjeva za sporazumni prestanak ugovora o radu, uz poticajne otpremnine, upućen je i radnicima HŽ Carga i oni ga mogu podnijeti do sredine idućeg tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...