I dalje čekamo objašnjenje iz Vlade: Tko je lagao i što je s aferom Kamensko?

Kako je moguće da Vlada Republike Hrvatske obmanjuje javnost neprovjerenim i netočnim informacijama? Odgovor na ovo pitanje pokušali smo dobiti u Uredu za odnose s javnošću Vlade RH, ali nije nam to pošlo za rukom.

“Sve što smo imali reći priopćili smo i pojasnili u jučerašnjem odgovoru”, jedini je odgovor koji su “komunikatori” Zorana Milanovića uspjeli smisliti na naš upit.

 

“Prema informacijama Vlade” istraga oko Kamenskog je gotova

Naime, pripremajući priču o stanovanju ministra policije Ranka Ostojića u stanu Ninoslava Pavića, kolege iz Večernjeg lista tražili su da im se pojasni kako je moguće da je prvom čovjeku MUP-a najmodavac osoba čije se ime veže uz aferu Kamensko.

Iz Vlade su dobili odgovor kako je, “prema njihovim informacijama”, afera Kamensko okončana početkom ove godine. Međutim, Index je u rujnu ove godine iz DORH-a i MUP-a dobio potvrdu da je istraga i dalje u tijeku. Neka od najviših državnih institucija, dakle, obmanjuje javnost.

A izgledno je da to radi Vlada, koja se u pisanoj komunikaciji s Indexom i u četvrtak pokušala od svega ograditi. Naime, priznali su da su novinarima Večernjeg lista rekli da je istraga oko Kamenskog završena u siječnju, ali uz sljedeći dodatak:

“Odgovor je sadržavao rečenicu koju navodite, a kao odgovor na pitanje upravo uz ovu ogradu ‘koliko smo informirani’ jer je ona bila poslana ministru Ostojiću. Naime, za točnu informaciju oko stanja bilo kojeg, pa tako i ovog predmeta morate se obratiti Državnom odvjetništvu jer je po Ustavu i zakonima ono nadležno za vođenje istraga”.

 

Pitanja na koja Vlada ne želi odgovoriti

Bez obzira što je za vođenje istraga nadležan DORH, Vlada je dužna odgovarati za informacije koje pušta u javnost. Pismeno smo stoga od Vlade zatražili odgovore na sljedeća pitanja:

1) Zbog čega je Vlada na upit Večernjeg lista dala pogrešnu informaciju da je istraga oko Kamenskog završena?

2) Tko je Vladi dao pogrešnu informaciju da je istraga završena?

3) Kako je moguće da Vlada u javnost izlazi s pogrešnim informacijama oko jednog takvog slučaja?

 

Kao što se vidi iz odgovora kojeg smo dobili, a u kojem Vlada tvrdi da su “jučer sve pojasnili”, niti na jedno pitanje nismo dobili odgovor. Vladu RH stoga ovim putem želimo podsjetiti da su prema zakonu obvezni neuvijeno odgovarati na novinarske upite.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...