I Kosor razmjenjivala SMS-ove s Bajićem

Tko je uistinu Mladen Bajić, kakav je ljudski i profesionalni profil glavnog državnog odvjetnika koji je uspješno preživio dva predsjednika i četiri premijera, od kojih je jednog od njih ‘strpao’ u Remetinac, u emisiji ’60 minuta’ na 24sata TV-u govorili su bivša premijerka Jadranka Kosor, SDP-ov zastupnik Peđa Grbin i ‘zviždač’ Robert Matijević koji, upravo zbog Bajića, štrajka glađu na Markovu trgu. Kosor je priznala kako je i ona s Bajićem razmijenila ‘možda dva ili tri SMS-a’, Grbinu je rasprava o SMS-ovima Sanadera i Bajića ‘šala’, a Matijević smatra da je državni odvjetnik ‘najmoćniji čovjek u Hrvatskoj, ali bez kontrole’.

Bivša premijerka, a danas saborska zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor potvrdila je kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije obavijestio da pokreće istragu protiv njeznog prethodnika Ive Sanadera. Ipak je dobila pismo iz DORH-a u kojem je obaviještena kako je Saboru poslan upit o skidanju imuniteta Sanaderu.

Ustvrdila je i kako se u vrijeme njenog mandata ‘ništa od DORH-a nije tražilo, niti se državnom odvjetniku naređivalo’, te navela kako je ‘bilo jako važno da se ništa nije zaustavljalo’. Priznala je kako su se ‘događali zahtjevi i sugestije, ali i nezadovoljstvo iz političke sfere, i s jedne i s druge strane’.

‘I protiv mojih stranačkih kolega pokrenuti su postupci, no sve ono što je dobro za Hrvatsku, dobro je i za moju stranku. Posebno je to bila borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. To se nije smjelo zaustavljati’, rekla je Kosor.

Tvrdi i kako je Mladen Bajić ‘nije izvještavao, niti je tražila da je izvještava ili da se bilo što zaustavi, stavi u ladicu ili baci u smeće’.

Na upit urednika i voditelja emisije Tihomira Ladišića je li, poput prethodnika Ive Sanadera, s Mladenom Bajićem razmjenjivala SMS-ove prvo je odgovorila negativno, a onda se ispravila priznavši kako ih je bilo ‘možda dva ili tri’, ali samo u smislu dogovaranja sastanaka na temu razgovora o zatvaranju pregovora s EU, jer ‘nije mogla zapovijedati predsjedniku Vrhovnog suda, glavnom državnom odvjetniku, predsjedniku DSV-a – sutra dođite u 11 sati u Vladu’.

‘Naravno i da nas sve zanima što je sa SMS-ovima koje su razmjenjivali Ivo Sanader i Mladen Bajić. Nije nevažno potanje, ali ga nismo posebno potencirali u sabornici. Na to će glavni državni odvjetnik odgovoriti u sudnici u procesu Ivi Sanaderu’, rekla je Kosor.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin na istu je temu rekao kako koalicijski partneri ‘od izvješća o radu DORH-a nisu htjeli raditi šalu’, pa nisu potencirali priču o SMS-ovima. Predložio je da se to pitanje prepusti onom tko je za to zadužen.

Ne smatra, pak, da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić najmoćniji čovjek u Hrvatskoj, niti se može govoriti, kako je naveo, da ‘nema kontrole’. ‘Nije on taj koji piše optužnicu, koji drži uvodnu i završnu riječ na sudu, niti donosi presudu, no njegovo je ime suviše istaknuto. On je samo jedna karika u nizu, poznatiji u javnosti, ali samo jedan u nizu’, rekao je Grbin.

Na upit zašto je SDP prije dvije godine kritizirao, a danas podržava Mladena Bajića, Grbin je rekao da ga ‘SDP nije niti toliko oštro kritizirao, niti ga sad toliko oštro podržavaju’. ‘Možda su slučajevi u međuvremenu izvučeni iz ladica, a da li je konkretno bilo pritisaka, mogu samo naslućivati’, ocijenio je Grbin.

Bivši djelatnik Carine Robert Matijević, koji je ukazao na neke od afera u toj instituciji, podsjetio je kako je ‘izgleda jedini koji je imao priliku na sve moguće načine komunicirati s Bajićem’. Navodno su se, tri mjeseca nakon što je imenovan za glavnog državnog odvjetnika, š’to službeno, što neslužbeno našli barem 50-ak puta’.

‘Svaki puta je jedina tema bila borba protiv kriminala i korupcije. Nosio sam mu dokumente i dokaze, informacije na osnovu kojih su mogli provesti istragu. Od tih informacija neke su stvari procesuirane, ali ni približno toliko koliko je trebalo biti’, rekao je Matijević. U međuvremenu su odnosi zahladnjeli, a Matijević se na štrajk glađu odlučio kad se nitko u Saboru nije odazvao njegovom zahtjevu da im preda dokumente u kojima ukazuje na navodne slučajeve korupcije.

‘Nitko ne kontrolira Bajićev rad. Postao je najmoćnija figura u državi i ima sve zakonske resurse pred sobom, ali ne radi svoj posao. Definitivno je to njegova kvazi-borba protiv korupcije i Sabor bi o tom trebao raspraviti’, smatra Matijević.

Kad je prije osam godina također štrajkao glađu pred Saborom osobno mu je trećeg dana, kako je ispričao, došao Mladen Bajić i ‘prijateljski ga savjetovao da se makne jer to što radi nije pametno’. Ne očekuje da će mu ovih dana doći Mladen Bajić, a svoj će štrajk glađu završiti u ovisnosti kako Sabor bude glasao o Bajićevom izvješću te odluci da ga netko primi i objasni im što to od dokumentacije i dokaza za njih ima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...