I Microsoftu pada zarada

Posljednji kvartal, koji je završio s 30. rujnom, Microsoftu je donio “samo” 4,47 milijarde dolara profita, odnosno 53 centa po dionici. Kažemo “samo”, jer je ekvivalentni kvartal prethodne godine zaslužan za profit od 5,74 milijarde, odnosno 68 centi po dionici.

Ukupni prihod u tom kvartalu bio je 16 milijardi dolara, što je 8% manje nego prethodne godini (17,37 miliardi). Treba ipak reći da je Microsoft iz prihoda izbacio 1,36 milijardi dolara koji će se pripisati sljedećem fiskalnom razdoblju, a koji se odnose na nadogradnje softvera i prodaju primjeraka Windowsa 8 prije službenog predstavljanja. Da to nije učinio prihodi za isti kvartal bili bi praktički jednaki prošloj godini.

Nevolja za Microsoft je, osim toga što se prodaja računala još nije stabilizirala (pala je 8,6% u odnosu na prethodnu godinu), i to što se u posljednje vrijeme sve više novca troši na tablete i smartfone. Upravo zbog toga su Windowsi 8, pogotovo RT i Phone verzije, Microsoftu jako važni. Prodaja (uskoro starih) Windowsa pala je za 33%, a Microsoftu su Windowsi ipak uprihodili 3,24 milijarde dolara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...